Η ομάδα επίγειας αστροφυσικής χρησιμοποιεί φωτομετρία και φασματοσκοπία σε κυρίως σε οπτικά μήκη κύματος, για τη μελέτη μιας σειράς ερευνητικών θεμάτων τα οποία σχετίζονται με το σχηματισμό και εξέλιξη των αστεριών, την αλληλεπίδρασή τους με τη μεσοαστρική ύλη, πλανητικά νεφελώματα και υπολείμματα υπερκαινοφανών, καθώς και διπλά συστήματα αστέρων και τις ίδιες κινήσεις του στο διάστημα. Επιπλέον, μέλη της ομάδας ασχολούνται με τη μελέτη της μορφολογίας κοντινών γαλαξιών σε διάφορα μήκη κύματος καθώς και της εκτίμησης της παραγωγής ενέργειας σε αυτούς με τη χρήση θεωρητικών μοντέλων.
Μέλη της ερευνητικής ομάδαςΗ ομάδα αστροφυσικής ακτίνων Χ είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες του Ινστιτούτου και έχει εκτενή εμπειρία σε ανάλυση δεδομένων από τα διαστημικά τηλεσκόπια XMM-Newton της ESA και Chandra της NASA.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας επικεντρώνονται σε θέματα που σχετίζονται με το σχηματισμό και εξέλιξη των ενεργών γαλαξιακών πυρήνων (AGN) στο κοντινό και μακρινό Σύμπαν, συνδυάζοντας παρατηρήσεις ακτίνων Χ με δεδομένα σε άλλα μήκη κύματος.
Μέλη της ερευνητικής ομάδαςΗ ομάδα υπέρυθρης αστροφυσικής έχει εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα ανάλυσης δεδομένων από διαστημικά τηλεσκόπια όπως το Spitzer Space Telescope της NASA και το Herschel Space Observatory της ESA. Τα ερευνητικά θέματα με τα οποία ασχολούνται τα μέλη της βρίσκονται στη περιοχή της εξωγαλαξιακής αστροφυσικής. Πιο συγκεκριμένα η θεματολογία περιλαμβάνει την εξέλιξη γαλαξιών, αλληλεπιδρώντες γαλαξίες και ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες, το σχηματισμό σκόνης και αστέρων σε υπερφωτεινούς γαλαξίες στο υπέρυθρο, καθώς και σε θεωρητικά μοντέλα διάδοσης ακτινοβολίας.
Μέλη της ερευνητικής ομάδαςΟι ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα της Θεωρητικής και Παρατηρησιακής Κοσμολογίας επικεντρώνονται στη μελέτη του Σύμπαντος ως όλον, από την αρχέγονη ως την ύστερη φάση του, και συγκεκριμένα των ακόλουθων θεματικών:
α) Επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος
β) Φύση της Σκοτεινής Ενέργεια και Σκοτεινή Ύλης
γ) Πρώιμο Σύμπαν (Μεγάλη Έκρηξη, Πληθωρισμός, Αναθέρμανση, Μεταβάσεις Φάσεις, Βαρυογένεση, Πυρηνοσύνθεση κλπ)
δ) Σμηνοποίηση της Ύλης και Δομές Μεγάλης Κλίμακας
ε) Έλεγχος της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας σε Κοσμολογικές κλίμακες
στ) Τροποποιημένες και Γενικευμένες Θεωρίες Βαρύτητας
ζ) Μελανές οπές και βαρυτικά κύματα
η) Κοσμολογικές προσομοιώσεις
η) Επεξεργασία κοσμολογικών δεδομένων (από Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (CMB), Υπερκαινοφανείς Τύπου Ia (SNIa), Βαρυονικές Ακουστικές Ταλαντώσεις (BAO), Κοσμικά Χρονόμετρα (CC), Δείκτη Άυξησης, Δομές Μεγάλης Κλίμακας (LSS), κλπ) προκειμένου να ελεγχθούν κοσμολογικά σενάρια και θεωρίες.
Μέλη της ερευνητικής ομάδας