ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πληροφορίες

Τακτικές βραδινές επισκέψεις

Οι τακτικές βραδινές επισκέψειςοι οποίες περιλαμβάνουν και παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, καιρού επιτρέποντος, πραγματοποιούνται σε ομάδες με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων και τηρείται σειρά προτεραιότητας μέχρι την πλήρωση των διαθέσιμων θέσεων. Το πρόγραμμα των βραδινών ξεναγήσεων παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί. Διαμορφώνεται εντός του έτους ως εξής:

Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο

19:00 – 20:30 | Νοέμβριος έως Μάρτιος
20:00 – 21:30 | Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Απρίλιος
21:00 – 22:30 | Μάιος έως Αύγουστος

Οι επισκέψεις ξεκινούν κάθε 30 λεπτά.
Συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται 15 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε επίσκεψης.

– Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται και στην Αγγλική γλώσσα και ξεκινούν μία ώρα μετά την έναρξη των προγραμματισμένων βραδινών επισκέψεων.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλεφωνα: 2103490160 και 2103490055.

 

Α. Διαδικτυακές Ημερίδες Αστρονομίας και Συναφών Επιστημών

Τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο διοργανώνουν διαδικτυακές ημερίδες Αστρονομίας και συναφών επιστημών, τονίζοντας την διεπιστημονικότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη του επιστημονικού τρόπου σκέψης. Οι ημερίδες που απευθύνονται σε ενήλικες από όλη την Ελλάδα έχουν στόχο την καλλιέργεια μίας ευρύτερης επιστημονικής κουλτούρας καθώς και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ερευνητικής αιχμής.

Το πρόγραμμα θα διεξάγεται πρωινές ώρες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM (για την ασφάλεια των συμμετεχόντων) κάθε Κυριακή του Νοέμβρη αρχίζοντας από τις 8/11 μέχρι και τις 29/11. Το ταξίδι ξεκινά από την Σελήνη και τον Ήλιο (8/11), συνεχίζεται σε όλο το ηλιακό σύστημα αναζητώντας πιθανότητες ύπαρξης ζωής (15/11), μεταφέρεται στα κοντινά και μακρινά αστρικά συστήματα εξερευνώντας τις εξωτικές μαύρες τρύπες (22/11) και ολοκληρώνεται στις 29/11 με την ιστορία της Κοσμολογίας και την συνολική εποπτεία του Σύμπαντος.

Η δράση, εκτός των κεντρικών διαδικτυακών ομιλιών οι οποίες θα πραγματοποιούνται απο επιστήμονες εξειδικευμένους σε συγκεκριμένους τομείς τόσο στην έρευνα όσο και στην εκλαΐκευση, περιλαμβάνει επίσης ηλιακή (πρωινή) και νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση με ψηφιακά μέσα καθώς και αναλυτική παρουσίαση των σύγχρονων και παλαιών οργάνων παρατήρησης.

Πληροφορίες, κόστος συμμετοχής & κρατήσεις θέσεων:
καθημερινές 10-2μμ στο 210 – 3490160 και στο visitorcenter@noa.gr

 

B. Διαδικτυακά σεμινάρια “Εξερευνώντας το Διάστημα”  για παιδιά 7-11 ετών

Κάθε Σάββατο από τις 28/11 έως τις 19/12 oι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου καλούν τους νεαρούς εξερευνητές του διαστήματος σε ένα αστρονομικό ταξίδι γνώσης που θα διαρκέσει σχεδόν ένα μήνα!
Tα διαδικτυακά σεμινάρια “Εξερευνώντας το Διάστημα” από τα Κέντρα Επισκεπτών του ΕΑΑ για παιδιά 7-11 ετών, θα πραγματοποιηθούν σε δύο τμήματα.

Σας ενημερώνουμε ότι στο Τμήμα Α οι θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί. Όσοι ακόμα ενδιαφέρονται θα μπορούν να παρακολουθήσουν στο Τμήμα Β. Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

—– Τμήμα Α ——

Σάββατο 28/11, ώρα 11:00 – 12:30
Σχέσεις Ηλίου – Γης και Διαστημικός Καιρός
Εισηγήτρια: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός Ph.D.

Σάββατο 5/12, ώρα 11:00 – 12:30
Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές

Εισηγητής: Δημήτριος Τσιμπίδας, Φυσικός Διαστήματος M.Sc.

Σάββατο 12/12, ώρα 11:00 – 12:30
Θέμα: Αστέρια και Γαλαξίες

Εισηγητής: Αχιλλέας Στράντζαλης, M.Sc, Υπ. Διδάκτορας Αστροφυσικής

Σάββατο 19/12, ώρα 17:00 – 19:00
Παρατήρηση του Ουρανού από το Τηλεσκόπιο Δωρίδη
Παρατήρηση της Σελήνης και του πλανήτη Άρη από το ιστορικό τηλεσκόπιο «Δωρίδης» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο λόφο της Πνύκας.

—– Τμήμα Β ——
Σάββατο 28/11, ώρα 13:00 – 14:30
Σχέσεις Ηλίου – Γης και Διαστημικός Καιρός

Σάββατο 5/12, ώρα 13:00 – 14:30
Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές

Σάββατο 12/12, ώρα 13:00 – 14:30
Θέμα: Αστέρια και Γαλαξίες

Κυριακή 20/12, ώρα 17:00 -19:00
Παρατήρηση του Ουρανού από το Τηλεσκόπιο Δωρίδη

Η δράση αναφέρεται σε παιδιά 7-11 ετών και θα διεξάγεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM. Στην παρατήρηση από το τηλεσκόπιο (κατά την τελευταία συνάντηση) μπορεί να συμμετέχει και ένας γονέας με κάθε παιδί.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες δεν επιτρέψουν να βρεθούμε από κοντά για την παρατήρηση, αυτή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος και την διαδικασία συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2103490160 και 210 3490055 από Δευτέρα έως Παρασκευή (ώρες: 10:00 – 14:00) ή στο e-mail: drasi@noa.gr

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου – Σύντομο Ιστορικό

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στεγάζεται στο κτήριο Σίνα το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 ύστερα από δωρεά του Γεώργιου Σίνα, επιχειρηματία και γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη, και βασίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν.

Σκοπός του Κέντρου είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και της σχεδόν δύο αιώνων επιστημονικής και πολιτιστικής ιστορίας του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διπλανό λόφο της Πνύκας ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.

Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ η οποία περιλαμβάνει πλήθος από ιστορικά συγγράμματα και να δουν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα. Παράλληλα μπορούν να θαυμάσουν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Γ. Βούρη (1846) και το τηλεσκόπιο 16εκ. το οποίο βρίσκεται εδώ και 150 έτη κάτω από το θόλο-σύμβολο του κτηρίου Σίνα. Με το τηλεσκόπιο αυτό ο Ιούλιος Σμιτ, αστρονόμος και τρίτος Διευθυντής του ΕΑΑ (1858-1884), σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης τον 19ο αιώνα.

Δίπλα στο κτήριο Σίνα βρίσκεται μικρό κτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ – υπεύθυνο για το σχεδιασμό μεγάλου αριθμού δημοσίων κτηρίων το 19ο αιώνα στην Αθήνα και στεγάζει το μεσημβρινό τηλεσκόπιο 16εκ. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε από το γαλλικό οίκο Gautier και αγοράστηκε το 1896 ύστερα από δωρεά του γνωστού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για την υπηρεσία χρόνου του ΕΑΑ και από την εγκατάστασή του έως το 1964 καθόριζε την επίσημη ώρα Ελλάδος.

Σχεδόν 120μ νότια από το κτήριο Σίνα βρίσκεται ένα κτήριο, κατασκευασμένο από μάρμαρο Αίγινας με θόλο διαμέτρου 8μ, που φιλοξενεί το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε επίσης από το γαλλικό οίκο Gautier το 1902. Έλαβε το όνομά του προς τιμή του Δημήτριου Δωρίδη, Έλληνα της Γαλλίας, ο οποίος και χρηματοδότησε την κατασκευή του όταν αποβιώνοντας χωρίς απογόνους δώρισε όλη την περιουσία του στο ελληνικό κράτος. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Δημήτριο Αιγινήτη, πέμπτο Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά την έκλειψη Ηλίου στις 30 Αυγούστου 1905. Είναι διοπτρικό τηλεσκόπιο μήκους 5μ, με διάμετρο φακού 40εκ. και η πρόσφατη ανακαίνισή του το 2014 το καθιστά πλήρως λειτουργικό για παρατηρήσεις του Αττικού ουρανού από το κοινό. Υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1959 οπότε και εγκαταστάθηκε στο λόφο «Κουφός» της Πεντέλης το τηλεσκόπιο Newall διαμέτρου 62.5εκ., ύστερα από δωρεά του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας προς το ΕΑΑ. Το κτήριο του τηλεσκοπίου Newall στεγάζει το Κέντρο Επισκεπτών της Πεντέλης.

Πρωινές επισκέψεις σχολείων & άλλων ομάδων
2103490160, 2103490055

Υπεύθυνη για την λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου είναι η Δρ Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού και υποστηρίζεται από τα μέλη του ΙΑΑΔΕΤ: Δημήτρη Τσιμπίδα και Δήμητρα Τσιούτσια.


Πρόσβαση & Επικοινωνία

Για να επισκεφθείτε το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (σταθμός Θησείο) ή το Μετρό (σταθμός Μοναστηράκι) και μετά από δέκα λεπτά πεζοπορία θα βρεθείτε στην κορυφή του Λόφου Νυμφών.

Το Κέντρο διαθέτει περιορισμένο χώρο στάθμευσης. Η είσοδος είναι από τις οδούς ‘Πνυκός’ ή ‘Ωτρυνέων’, ενώ μόνο ένα τμήμα της οδού ‘Αποστόλου Παύλου’ είναι ανοιχτή για τα οχήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση μπορείτε βα βρείτε εδώ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ