ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πληροφορίες

Σημαντική Ενημέρωση:
Στους επισκέπτες συνιστάται να τηρούν απόσταση 1,5 m μεταξύ τους, να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό που θα παρέχεται στην είσοδο και να προτιμούν στις συναλλαγές τους στην έκδοση των εισιτηρίων την χρήση POS.

Τις πόρτες τους άνοιξαν και πάλι τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και στην Πεντέλη, για τις καθιερωμένες «Βραδιές κάτω από τ’ αστέρια».

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο όσοι επισκεφθούν το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, μπορούν να παρακολουθήσουν αστρονομικές συζητήσεις από τους αστρονόμους του Κέντρου και να παρατηρήσουν τη Σελήνη, τους πλανήτες ή και τους αστέρες (καιρού επιτρέποντος).

Οι παρατηρήσεις διεξάγονται με ψηφιακά μέσα για λόγους ασφαλείας του προσωπικού και των επισκεπτών. Η ώρα προσέλευσης ορίζεται από τις 20:30 και το πρόγραμμα ξεκινά στις 21:00. Η δράση εξελίσσεται σχεδόν αποκλειστικά στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου.

Πληροφορίες και κρατήσεις: 210-3490022 καθημερινές 10-2μμ.

Ειδικότερα, οι βραδιές κοινού στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, ώρες: 21:00 – 22:30. Οι επισκέπτες περιηγούνται στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, όπου εκτίθενται ιστορικά επιστημονικά όργανα των τελευταίων δύο αιώνων και σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Καταλήγουν στον λόφο της Πνύκας για παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη με ψηφιακά μέσα.

Πληροφορίες: 210-3490055 και 210-3490160.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους χώρους των Κέντρων Επισκεπτών τηρούνται οι ισχύοντες περιορισμοί και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.

Η γενική είσοδος κοστίζει 5 ευρώ, ενώ για άνεργους και ΑΜΕΑ είναι δωρεάν.

Για συνεχή ενημέρωση, μπορείτε  να επισκέπτεστε τη σελίδα των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο facebook.

Α. «Αναζητώντας την κοσμική μας διεύθυνση», διαδικτυακή δράση για παιδιά 11 – 14 ετών από την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου

Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκινά την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 20:00 διαδικτυακή δράση για παιδιά 11 – 14 ετών (ημερομηνίες διεξαγωγής: 04/12, 11/12, 18/12, 08/01 & 15/01) με τίτλο «Αναζητώντας την κοσμική μας διεύθυνση».

Το διαστημόπλοιο μας εκτοξεύεται από τη Γη, περνάει υποχρεωτικά από τον Ήλιο μας, ανοίγει τα φτερά του στο ηλιακό μας σύστημα και φεύγει έξω από αυτό ατενίζοντας τον αχανή χώρο όπου εκεί συναντά εξωτικά αστρικά συστήματα, γαλαξίες και ομάδες γαλαξιών, πριν προσεγγίσει τον τελικό του προορισμό

Το πρόγραμμα διεξάγεται μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας ΖΟΟΜ του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και συνοδεύεται από ψηφιακή αστρονομική παρατήρηση του Αττικού ουρανού κάθε Παρασκευή, καιρού επιτρέποντος.

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ.

Πληροφορίες και κρατήσεις:
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση lazkout@noa.gr ή στο 210 – 3490022 καθημερινές 10-4μμ.

 

Β. Διαδικτυακές Ημερίδες Αστρονομίας και Συναφών Επιστημών

Τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο διοργανώνουν διαδικτυακές ημερίδες Αστρονομίας και συναφών επιστημών, τονίζοντας την διεπιστημονικότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη του επιστημονικού τρόπου σκέψης. Οι ημερίδες που απευθύνονται σε ενήλικες από όλη την Ελλάδα έχουν στόχο την καλλιέργεια μίας ευρύτερης επιστημονικής κουλτούρας καθώς και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ερευνητικής αιχμής.

Το πρόγραμμα θα διεξάγεται πρωινές ώρες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM (για την ασφάλεια των συμμετεχόντων) κάθε Κυριακή του Νοέμβρη αρχίζοντας από τις 8/11 μέχρι και τις 29/11. Το ταξίδι ξεκινά από την Σελήνη και τον Ήλιο (8/11), συνεχίζεται σε όλο το ηλιακό σύστημα αναζητώντας πιθανότητες ύπαρξης ζωής (15/11), μεταφέρεται στα κοντινά και μακρινά αστρικά συστήματα εξερευνώντας τις εξωτικές μαύρες τρύπες (22/11) και ολοκληρώνεται στις 29/11 με την ιστορία της Κοσμολογίας και την συνολική εποπτεία του Σύμπαντος.

Η δράση, εκτός των κεντρικών διαδικτυακών ομιλιών οι οποίες θα πραγματοποιούνται απο επιστήμονες εξειδικευμένους σε συγκεκριμένους τομείς τόσο στην έρευνα όσο και στην εκλαΐκευση, περιλαμβάνει επίσης ηλιακή (πρωινή) και νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση με ψηφιακά μέσα καθώς και αναλυτική παρουσίαση των σύγχρονων και παλαιών οργάνων παρατήρησης.

Πληροφορίες, κόστος συμμετοχής & κρατήσεις θέσεων:
καθημερινές 10-2μμ στο 210 – 3490160 και στο visitorcenter@noa.gr

 

Γ. Τακτικές Βραδινές Διαδικτυακές Παρουσιάσεις

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ προγραμματίζει 6 βραδινές τακτικές διαδικτυακές παρουσιάσεις οι οποίες θα συνοδεύονται (καιρού επιτρέποντος) από ψηφιακή παρατήρηση του χειμερινού ουρανού.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο βράδυ στις 20:00 από το Σάββατο 14/11 μέχρι και το Σάββατο 19/12 και διεξάγονται μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας ΖΟΟΜ του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Πληροφορίες & κρατήσεις στα 210 – 3490022 & 210 – 8109112 καθημερινές 10-4 μμ καθώς και στο vk@noa.gr.

Η συμμετοχή πραγματοποιείται με “ηλεκτρονικό” εισιτήριο του οποίου το κόστος ανέρχεται στα 3€.

Πρωινές επισκέψεις σχολείων & άλλων ομάδων
2108109107 & 2108109112

Υπεύθυνος για την λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης είναι ο
 Δρ Βαγγέλης Κολοκοτρώνης και υποστηρίζεται από τα μέλη του ΙΑΑΔΕΤ: Δρ Χρήστο Παπαδημητρίου, Δρ Λάζαρο Κουτουλίδη και Θωμά Βάρσο.


Πρόσβαση & Επικοινωνία

Στον χώρο μας υπάρχει PARKING και Κυλικείο.

Λεπτομέρειες για τρόπους πρόσβασης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορείτε να δείτε εδώ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Newall Dome3