
Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης
Πληροφορίες
Σημαντική Ενημέρωση:
Στους επισκέπτες συνιστάται να τηρούν απόσταση 1,5 m μεταξύ τους, να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό που θα παρέχεται στην είσοδο και να προτιμούν στις συναλλαγές τους στην έκδοση των εισιτηρίων την χρήση POS.
Α. Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία
Στο ΚΕ Πεντέλης έχουμε δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των μαθητών. Πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή και στις ώρες: 9:30-11:00 / 11:00-12:30 / 12:30-14:00 (για σχολεία από την Επαρχία).
Κόστος συμμετοχής 3 ευρώ κατ’ άτομο.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Α. «Αναζητώντας την κοσμική μας διεύθυνση», διαδικτυακή δράση για παιδιά 11 – 14 ετών από την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου
Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκινά την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 20:00 διαδικτυακή δράση για παιδιά 11 – 14 ετών (ημερομηνίες διεξαγωγής: 04/12, 11/12, 18/12, 08/01 & 15/01) με τίτλο «Αναζητώντας την κοσμική μας διεύθυνση».
Το διαστημόπλοιο μας εκτοξεύεται από τη Γη, περνάει υποχρεωτικά από τον Ήλιο μας, ανοίγει τα φτερά του στο ηλιακό μας σύστημα και φεύγει έξω από αυτό ατενίζοντας τον αχανή χώρο όπου εκεί συναντά εξωτικά αστρικά συστήματα, γαλαξίες και ομάδες γαλαξιών, πριν προσεγγίσει τον τελικό του προορισμό
Το πρόγραμμα διεξάγεται μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας ΖΟΟΜ του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και συνοδεύεται από ψηφιακή αστρονομική παρατήρηση του Αττικού ουρανού κάθε Παρασκευή, καιρού επιτρέποντος.
Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ.
Πληροφορίες και κρατήσεις:
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση lazkout@noa.gr ή στο 210 – 3490022 καθημερινές 10-4μμ.

Β. Διαδικτυακές Ημερίδες Αστρονομίας και Συναφών Επιστημών
Τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο διοργανώνουν διαδικτυακές ημερίδες Αστρονομίας και συναφών επιστημών, τονίζοντας την διεπιστημονικότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη του επιστημονικού τρόπου σκέψης. Οι ημερίδες που απευθύνονται σε ενήλικες από όλη την Ελλάδα έχουν στόχο την καλλιέργεια μίας ευρύτερης επιστημονικής κουλτούρας καθώς και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ερευνητικής αιχμής.
Το πρόγραμμα θα διεξάγεται πρωινές ώρες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM (για την ασφάλεια των συμμετεχόντων) κάθε Κυριακή του Νοέμβρη αρχίζοντας από τις 8/11 μέχρι και τις 29/11. Το ταξίδι ξεκινά από την Σελήνη και τον Ήλιο (8/11), συνεχίζεται σε όλο το ηλιακό σύστημα αναζητώντας πιθανότητες ύπαρξης ζωής (15/11), μεταφέρεται στα κοντινά και μακρινά αστρικά συστήματα εξερευνώντας τις εξωτικές μαύρες τρύπες (22/11) και ολοκληρώνεται στις 29/11 με την ιστορία της Κοσμολογίας και την συνολική εποπτεία του Σύμπαντος.
Η δράση, εκτός των κεντρικών διαδικτυακών ομιλιών οι οποίες θα πραγματοποιούνται απο επιστήμονες εξειδικευμένους σε συγκεκριμένους τομείς τόσο στην έρευνα όσο και στην εκλαΐκευση, περιλαμβάνει επίσης ηλιακή (πρωινή) και νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση με ψηφιακά μέσα καθώς και αναλυτική παρουσίαση των σύγχρονων και παλαιών οργάνων παρατήρησης.
Πληροφορίες, κόστος συμμετοχής & κρατήσεις θέσεων:
καθημερινές 10-2μμ στο 210 – 3490160 και στο visitorcenter@noa.gr

Γ. Τακτικές Βραδινές Διαδικτυακές Παρουσιάσεις
Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ προγραμματίζει 6 βραδινές τακτικές διαδικτυακές παρουσιάσεις οι οποίες θα συνοδεύονται (καιρού επιτρέποντος) από ψηφιακή παρατήρηση του χειμερινού ουρανού.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο βράδυ στις 20:00 από το Σάββατο 14/11 μέχρι και το Σάββατο 19/12 και διεξάγονται μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας ΖΟΟΜ του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.
Πληροφορίες & κρατήσεις στα 210 – 3490022 & 210 – 8109112 καθημερινές 10-4 μμ καθώς και στο vk@noa.gr.
Η συμμετοχή πραγματοποιείται με “ηλεκτρονικό” εισιτήριο του οποίου το κόστος ανέρχεται στα 3€.

2108109107 & 2108109112
Υπεύθυνος για την λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης είναι ο
Δρ Βαγγέλης Κολοκοτρώνης και υποστηρίζεται από τα μέλη του ΙΑΑΔΕΤ: Δρ Χρήστο Παπαδημητρίου, Δρ Λάζαρο Κουτουλίδη, Κωνσταντίνα Βάρσου και Θωμά Βάρσο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
KE Πεντέλης - Σύντομο Ιστορικό
Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης λειτουργεί το Κέντρο Επισκεπτών στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη από το 1995. Το βασικό μέλημα του Κέντρου είναι η διάχυση αστρονομικών γνώσεων προς το ευρύ κοινό και ειδικά στους νέους, και η πληροφόρηση του κοινού για τα νέα επιτεύγματα και ανακαλύψεις στην Αστρονομία και Διαστημική Φυσική. Αυτό επιτυγχάνεται με την οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και με νυχτερινές παρατηρήσεις με το διοπτρικό τηλεσκόπιο 62.5 εκ. Newall. Επιπλέον, το Κέντρο παράγει ταινίες με αστρονομικό περιεχόμενο, οι οποίες και παρουσιάζονται στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων.
Το Κέντρο Επισκεπτών στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του τηλεσκοπίου Newall στο λόφο “Κουφός” στη Πεντέλη, περίπου 18 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, σε υψόμετρο 500μ. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1958 εξ’ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο.
Το Newall ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου από το 1869 (έτος κατασκευής του) μέχρι το 1873. Πρόκειται για ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο με φακό διαμέτρου 62.5 εκ., μήκους 9μ και συνολικού βάρους 16 τόνων. Πήρε το όνομα του από το Βρετανό εύπορο μηχανικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Robert Stirling Newall. Η κατασκευή του διήρκεσε 7 έτη πριν τοποθετηθεί σε θόλο στην πόλη Gateshead της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1890 μέχρι και το 1957 το τηλεσκόπιο φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου συνέβαλε σημαντικά σε πλήθος ανακαλύψεων. Δωρήθηκε στο ΕΑΑ το 1957 και τοποθετήθηκε στο θόλο της Πεντέλης, ο οποίος έχει διάμετρο 14 μ., το 1959. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 χρησιμοποιήθηκε για καθαρά επιστημονικούς σκοπούς. Έκτοτε έχει ρόλο αμιγώς εκλαϊκευτικό.
Από τα εγκαίνια του Κέντρου τον Σεπτέμβριο του 1995 έως σήμερα έχουν ξεναγηθεί στο Κέντρο πάνω από 200.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται για τις πρωινές αλλά και τις βραδινές ξεναγήσεις για σχολεία παρακολουθούν κάθε έτος μαθητές από περίπου 250 νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και Ειδικά Σχολεία όλης της Ελλάδας.
