ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μέτρησε την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα με το κινητό σου!

Tο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή πειραματική εκστρατεία iSPEX που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Leiden υπό την αιγίδα της UNESCO. Η πρώτη πειραματική εκστρατεία iSPEX διοργανώνεται στην Ελλάδα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών την περίοδο 1 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2015 στην Αθήνα.

Η συσκευή iSPEX επιτρέπει την μέτρηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα με το κινητό. Τοποθετώντας το iSPEX πάνω στην κάμερα, το κινητό σου μετατρέπεται σε μια ισχυρή επιστημονική συσκευή. Το ΕΑΑ φιλοδοξεί να διατηρήσει το εθνικό δίκτυο iSPEX για την παρακολούθηση και συστηματική χαρτογράφηση των ατμοσφαιρικών επεισοδίων στην Αθήνα με σκοπό την παροχή υπηρεσιών σχετικά με την υγεία των πολιτών. Επιπλέον, αναμένεται ότι τα δεδομένα που θα συλλέγονται από το παρατηρητήριο πολιτών iSPEX θα συνεισφέρουν στην βελτιστοποίηση των δορυφορικών παρατηρήσεων που συλλέγονται καθημερινά από το Κέντρο Αριστείας BEYOND του ΕΑΑ. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες-παρατηρητές θα συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα που διεξάγεται στο ΕΑΑ προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Μπορείς να συμμετάσχεις στην πειραματική εκστρατεία στέλνοντας μήνυμα στη διεύθυνση ispex@noa.gr

Θέλεις να προετοιμαστείς; Παρακολούθησε ένα σχετικό video και ακολούθησε τις οδηγίες στα Ελληνικά στην ιστοσελίδα του ΕΑΑ http://beyond-ispex.gr/.

Follow us: Twitter: @iSPEXgr, Facebook: Beyond – iSPEX Grbeyond-ispex.gr