Ηλιακό Σύστημα Εξωηλιακά Συστήματα Κοσμική Γεωγραφία Ο Γαλαξίας μας Οι Γαλαξίες
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Ηλιακό Σύστημα - Πλανήτης Ουρανός
 

Ο πλανήτης αυτός είναι ο 7ος του πλανητικού μας συστήματος και, σε μέγεθος, ο 3ος μετά το Δία και τον Κρόνο. Ανακαλύφθηκε το 1781 από τον William Herschel. Έχει διάμετρο 51000 km περίπου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 18 περίπου γήινες ώρες και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 84 γήινα χρόνια. H απόστασή του από τον Ήλιο είναι περίπου 2.870.000.000 km και, όπως ο πλανήτης Πλούτωνας, έχει τον άξονα περιστροφής του σχεδόν παράλληλο στο επίπεδο της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο. Πιστεύεται ότι η αιτία για αυτό το παράδοξο είναι μια σύγκρουσή του με κάποιο άλλο μεγάλο πλανητικό σώμα, σύγκρουση που πιθανά έγινε στην πρώιμη ιστορία του πλανητικού μας συστήματος.

EIKONA: Ο πλανήτης Ουρανός όπως τον είδε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble 1994 όταν απείχε από την Γη 2.800.000.000 km. Είναι εμφανείς οι δακτύλιοι του (ανακαλύφθηκαν το 1977) καθώς και δορυφόροι του. Οι δακτύλιοι είναι πολύ εμφανείς λόγω του γεγονότος ότι ο άξονας περιστροφής του είναι σχεδόν κάθετος στο επίπεδο της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο. [Για την αναπαραγωγή ευχαριστούμε την National Space Science Data Center (NSSDC) και την NASA/JPL των ΗΠΑ.]

 
 
ΗΛΙΟΣ
ΕΡΜΗΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΓΗ-ΣΕΛΗΝΗ
ΑΡΗΣ
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ
ΔΙΑΣ
ΚΡΟΝΟΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ (νάνος πλανήτης)

Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -200 βαθμοί Κελσίου. Η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο (H) και ήλιο (He), που είναι και τα στοιχεία που πρωτο-δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν. Το χρώμα του πλανήτη Ουρανού είναι γαλάζιο και ο λόγος είναι ότι το λίγο μεθάνιο που υπάρχει στην ατμόσφαιρά του απορροφά το κόκκινο φως. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτού του πλανήτη είναι ότι, όπως ο Κρόνος και ο Δίας, έχει ένα σύστημα λεπτών δακτυλίων. Οι δακτύλιοι αυτοί, που είναι τουλάχιστον 11, αποτελούνται από σωματίδια πετρώδους και ανθρακώδους σύστασης. Επίσης έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό δορυφόρων (21). Τις περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες αυτού του πλανήτη τις έχουμε από την διαστημική αποστολή Voyager 2 της ΝΑΣΑ, που πέρασε κοντά του τον Ιανουάριο του 1986.

 
Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών