Ηλιακό Σύστημα Εξωηλιακά Συστήματα Κοσμική Γεωγραφία Ο Γαλαξίας μας Οι Γαλαξίες
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Ηλιακό Σύστημα - Πλανήτης Ποσειδώνας
 

Ο πλανήτης αυτός είναι ο 8ος του πλανητικού μας συστήματος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4.500.000.000 km από τον Ήλιο. Ανακαλύφθηκε το 1846 από τον Γερμανό Johann Gottfried Galle, του αστεροσκοπείου του Βερολίνου, και από το φοιτητή Louis d'Arrest, οι οποίοι αξιοποίησαν τη θεωρητική πρόβλεψη του Γάλλου αστρονόμου Leverrier.

[copyright Calvin J.Hamilton]

Έχει διάμετρο 49500 km, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 16 περίπου γήινες ώρες και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 165 γήινα χρόνια. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -180 βαθμοί Κελσίου. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, ήλιο, υδρατμούς και μεθάνιο (μόλις 2%).

Το χρώμα του πλανήτη Ποσειδώνα είναι γαλάζιο, όπως και του Ουρανού, και ο λόγος είναι ότι το λίγο μεθάνιο που υπάρχει στην ατμόσφαιρά του απορροφά το κόκκινο φως.

 
 
ΗΛΙΟΣ
ΕΡΜΗΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΓΗ-ΣΕΛΗΝΗ
ΑΡΗΣ
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ
ΔΙΑΣ
ΚΡΟΝΟΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ (νάνος πλανήτης)

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του πλανήτη είναι ότι έχουν παρατηρηθεί να πνέουν στην επιφάνεια του οι ισχυρότεροι άνεμοι από όλους τους άλλους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος, με ταχύτητες μεγαλύτερες από 2000 km/h. Άλλο ένα ενδιαφέρον γνώρισμα αυτού του πλανήτη είναι ότι όπως ο Κρόνος, ο Δίας και ο Ουρανός, έχει δακτυλίους, τέσσερις τον αριθμό. Επίσης έχει 8 δορυφόρους.

Τις περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες αυτού του πλανήτη τις έχουμε από το διαστημόπλοιο Voyager 2 της ΝΑΣΑ, που πέρασε κοντά του τον Αύγουστο του 1989.

EIKONA: Φωτογραφία από τον Voyager 2 (Αύγουστος 1989). Είναι εμφανής μια τεράστια κηλίδα με νέφη, όμοια με εκείνα που υπάρχουν στα ψηλά στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Έχει παρατηρηθεί ότι τα νέφη αυτά αλλάζουν μορφή σε διάστημα ακόμα και λίγων ωρών. [Για την αναπαραγωγή ευχαριστούμε την National Space Science Data Center (NSSDC) και την NASA/JPL των ΗΠΑ.]

 
Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών