Ηλιακό Σύστημα Εξωηλιακά Συστήματα Κοσμική Γεωγραφία Ο Γαλαξίας μας Οι Γαλαξίες
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Οι Γαλαξίες και τα Σμήνη Γαλαξιών
 

Υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες στο Σύμπαν, οι οποίοι μπορούν να καταταγούν σε 3 βασικές κατηγορίες, κάθε μια από τις οποίες έχει πολλές υπο-κατηγορίες. Οι βασικές κατηγορίες είναι:

  • Σπειροειδείς γαλαξίες
  • Ελλειπτικοί γαλαξίες
  • Ακανόνιστοι γαλαξίες

ΕΙΚΟΝΑ: Ο σπειροειδής γαλαξίας Μ100

Οι σπειροειδείς γαλαξίες, που είναι και οι περισσότεροι, είναι πεπλατυσμένοι και αποτελούνται από έναν κεντρικό πυρήνα από τον οποίο ξεκινούν σπείρες. Αυτές περιέχουν κυρίως φωτεινά νέφη αερίου και αστέρια, τα περισσότερα από τα οποία είναι νεαρά σε ηλικία. Ένας τυπικός σπειροειδής γαλαξίας περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια αστέρια και έχει ακτίνα περίπου τα 100.000 έτη φωτός.

 
 

EIKONA: Οπτική εικόνα ενός ελλειπτικού γαλαξία

Οι ελλειπτικοί γαλαξίες έχουν επίμηκες ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, δεν αποτελούνται από σπείρες αλλά κυρίως από αστέρες μεγάλης ηλικία και περιέχουν ελάχιστες ποσότητες αερίου και σκόνης. Το μέγεθος τους ποικίλει από πολύ μικρό (αυτοί ονομάζονται ελλειπτικοί νάνοι γαλαξίες και περιέχουν μερικά μόνο εκατομμύρια άστρα) έως γιγάντιο (δεκάδες φορές μεγαλύτερο του Γαλαξία μας με τρισεκατομμύρια άστρα).

ΕΙΚΟΝΑ: Ο ελλειπτικός γαλαξίας Σομπρέρο

Οι ακανόνιστοι γαλαξίες αποτελούν περίπου το 5% όλων των γαλαξιών, έχουν τυχαία μορφή και χαμηλή λαμπρότητα. Εμπεριέχουν νεαρά άστρα και μεγάλες σχετικά ποσότητες αερίου και σκόνης.

Οι γαλαξίες δεν είναι τυχαία κατανεμημένοι στο Σύμπαν αλλά βρίσκονται σε ομάδες ή μεγαλύτερες συγκεντρώσεις γαλαξιών. Οι συγκεντρώσεις γαλαξιών με παραπάνω από αρκετές δεκάδες γαλαξιών ονομάζονται σμήνη γαλαξιών. Τα σμήνη αυτά είναι τα μεγαλύτερα κοσμικά αντικείμενα, με ακτίνα περίπου 7.000.000 έτη φωτός. Βρίσκονται σε κατάσταση δυναμικής ισορροπίας, δηλαδή η δύναμη πίεσης που ασκείται από τις κινήσεις των γαλαξιών που ανήκουν στο σμήνος είναι ίση και αντίθετη με την βαρυτική δύναμη έλξης που ασκεί το σμήνος στους γαλαξίες αυτούς. Επίσης τα σμήνη γαλαξιών περιέχουν τεράστιες ποσότητες υπέρθερμου αερίου (με θερμοκρασία περίπου 107 βαθμούς Kelvin) που εκπέμπει ακτίνες Χ. Το κοντινότερο σε εμάς σμήνους, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40.000.000 ετών φωτός, είναι το σμήνος της Παρθένου, στο κέντρο του οποίου υπάρχουν 3 γιγάντιοι ελλειπτικοί γαλαξίες, ο κάθε ένας έχοντας μέγεθος 2.000.000 έτη φωτός.

 
Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών