Ηλιακό Σύστημα Εξωηλιακά Συστήματα Κοσμική Γεωγραφία Ο Γαλαξίας μας Οι Γαλαξίες
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Ο Γαλαξίας μας
 

Λόγω του ότι ο Ήλιος μας βρίσκεται στις παρυφές του Γαλαξία (σε απόσταση περίπου 2/3 της ακτίνας του Γαλαξία), δεν είναι δυνατόν αυτός να φωτογραφηθεί εξ'ολοκλήρου. Το γεγονός ότι αυτή η φωτογραφία δημιουργεί την εντύπωση ότι ο παρατηρητής βρίσκεται έξω από τον Γαλαξία μας, οφείλεται στην σχετικά μεγάλη απόσταση του ΄Ηλιου από το κέντρο του Γαλαξία.

 
 
ΕΙΚΟΝΑ: Η πρώτη στην Ιστορία φωτογραφία (στο εγγύς υπέρυθρο) του κέντρου του Γαλαξία μας, όπως φωτογραφήθηκε από τον δορυφόρο COBE το 1990. [Courtesy of NASA.]

Ο Γαλαξίας μας είναι ένας τυπικός σπειροειδής γαλαξίας με 4 μεγάλες σπείρες και ακτίνα 50.000 έτη φωτός. Αποτελείται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα, από σκόνη και νέφη αερίων (κυρίως υδρογόνου). Το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται σε μία από τις μικρότερες σπείρες του Γαλαξία μας (που ονομάζεται σπείρα του Ωρίωνα) και σε απόσταση 28.000 ετών φωτός από το κέντρο του. Ο Γαλαξίας μας, όπως όλοι οι σπειροειδείς γαλαξίες, περιστρέφεται με άξονα περιστροφής κάθετο στο επίπεδο των σπειρών.

Ο πρώτος που παρατήρησε τον Γαλαξία μας με τηλεσκόπιο ήταν ο Γαλιλαίος. Λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμαστε μέσα στον Γαλαξία μας είναι αδύνατο να τον παρατηρήσουμε ολόκληρο, όπως φωτογραφίζουμε άλλους μακρινούς γαλαξίες. Όμως μπορούμε να κατασκευάσουμε τεχνητά την όψη του Γαλαξία μας, όπως θα τον βλέπαμε αν ήμασταν πχ. στον Γαλαξία της Ανδρομέδας.

 
Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών