Ηλιακό Σύστημα Εξωηλιακά Συστήματα Κοσμική Γεωγραφία Ο Γαλαξίας μας Οι Γαλαξίες
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Ηλιακό Σύστημα - Πλανήτης Κρόνος
 

Ο Κρόνος είναι ο 6ος του πλανητικού μας συστήματος σε απόσταση περίπου 1.430.000.000 km από τον Ήλιο. Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και είναι ο ομορφότερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος με πολλούς επιφανειακούς χρωματισμούς και ένα πολύ εκτεταμένο σύστημα δακτυλίων, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πλανήτη αυτού.

[copyright Calvin J.Hamilton]

Πιστεύεται ότι οι δακτύλιοι δημιουργήθηκαν από την καταστροφή δορυφόρων του Κρόνου λόγω συγκρούσεων κομητών ή μετεωριτών στην επιφάνεια τους. Οι διαφορετικοί δακτύλιοι αποτελούνται και από διαφορετικά στοιχεία (σκόνη, βράχοι, κομμάτια πάγου κλπ).

 
 
ΗΛΙΟΣ
ΕΡΜΗΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΓΗ-ΣΕΛΗΝΗ
ΑΡΗΣ
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ
ΔΙΑΣ
ΚΡΟΝΟΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ (νάνος πλανήτης)

Ο Κρόνος έχει διάμετρο 120000 km περίπου και περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10.5 περίπου γήινες ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε 29.5 γήινα χρόνια. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -130 βαθμοί Κελσίου. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο (97%), ήλιο (3%) και λίγο μεθάνιο. Είναι ενδιαφέρον ότι η πυκνότητα του είναι μικρότερη από αυτή του νερού. Έχουν παρατηρηθεί να πνέουν στην επιφάνεια του ισχυροί άνεμοι, με ταχύτητες περίπου 1500 km/h. Έχει μεγάλο αριθμό δορυφόρων και πρόσφατα έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί νέοι. Συνολικά έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 33 δορυφόροι.

Τις περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες αυτού του πλανήτη τις έχουμε από τις διαστημικές αποστολές Pioneer 11 (1973 - 1995), Voyager 1 (1980), Voyager 2 (1981) της ΝΑΣΑ. Σε εξέλιξη είναι η διαστημική αποστολή Cassini/Huygens (από το 1997) της ΝΑΣΑ και της Ευρωπαϊκής διαστημικής εταιρίας (EΣA). Ο Cassini έχει σαν κύριους στόχους τον καθορισμό σε τρεις διαστάσεις της δομής και της δυναμικής συμπεριφοράς των δακτυλίων του Κρόνου, τον καθορισμό της γεωλογικής ιστορίας των δορυφόρων του πλανήτη, την μέτρηση της δομής και της δυναμικής συμπεριφοράς της μαγνητόσφαιρας του Κρόνου, την μελέτη της δυναμικής συμπεριφοράς της ατμόσφαιρας του Κρόνου και των νεφών του, την μελέτη της μεταβλητότητας των νεφών που παρουσιάζονται στον Τιτάνα (που φαίνονται από την γη σαν μια θολούρα) και πολλά άλλα.

 

Το σύστημα δακτυλίων του Κρόνου μετά από τεχνητή ψηφιακή χρωματική επεξεργασία. Η φωτογραφία είναι από το διαστημόπλοιο Voyager 2 όταν βρισκόταν σε απόσταση 9.000.000 km από τον πλανήτη (1981).

 

Φωτογραφία του Κρόνου από το διαστημόπλοιο Voyager 2 όταν βρισκόταν σε απόσταση 34.000.000 km από τον πλανήτη (1981). Κάτω αριστερά είναι εμφανείς δύο από τους δορυφόρους του (Ρέα και Διώνη).


[Για την αναπαραγωγή ευχαριστούμε την National Space Science Data Center (NSSDC) και την NASA/JPL των ΗΠΑ.]

 
Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών