Ηλιακό Σύστημα Εξωηλιακά Συστήματα Κοσμική Γεωγραφία Ο Γαλαξίας μας Οι Γαλαξίες
Κοσμικές Διαδρομές
Αστρονομικά Νέα
Βασικές Γνώσεις
Άρθρα & Θέματα
Ημεροδείκτης
Κύρια Άρθρα
ΙΑΑ Πρώτη σελίδα
ΕΑΑ Πρώτη σελίδα
επιστροφή 


Ηλιακό Σύστημα - Πλανήτης Πλούτωνας
 

Ο Πλούτωνας (από το 2006 θεωρείται πλέον νάνος πλανήτης) ανακαλύφθηκε το 1930 από τον Αμερικανό Clyde Tombaugh. Έχοντας διάμετρο περίπου 2280 km είναι ακόμα μικρότερος και από τη Σελήνη.

[copyright Calvin J.Hamilton]

Η μέση απόστασή του από τον Ήλιο είναι περίπου 5,900,000,000 km. Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του με φορά αντίθετη από τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (όπως και η Αφροδίτη) σε 6.4 γήινες ημέρες. Όπως και ο πλανήτης Ουρανός, ο άξονας περιστροφής του είναι σχεδόν παράλληλος προς το επίπεδο της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο. Διανύει την εξαιρετικά έκκεντρη τροχιά του σε 248 γήινα χρόνια. Η επιφανειακή θερμοκρασία του είναι περίπου -220 βαθμοί Κελσίου. Ο Πλούτωνας έχει και έναν δορυφόρο, το Χάροντα.

 
 
ΗΛΙΟΣ
ΕΡΜΗΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΓΗ-ΣΕΛΗΝΗ
ΑΡΗΣ
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ
ΔΙΑΣ
ΚΡΟΝΟΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ (νάνος πλανήτης)

Δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα από διαστημική αποστολή. Η ΝΑΣΑ σχεδίαζε μια ρομποτική αποστολή, επονομαζόμενη Pluto-Kuiper Express, για να φτάσει στο Πλούτωνα το 2010 αλλά προς το παρόν το σχέδιο αυτό έχει αναβληθεί για το απώτερο μέλλον.

ΕΙΚΟΝΑ: Τα δύο ημισφαίρια του Πλούτωνα όπως τα είδε το διαστημικό τηλεσκόπιο. [Για την αναπαραγωγή ευχαριστούμε την National Space Science Data Center (NSSDC) και τo HST, STScI-PR96-09a των ΗΠΑ.]

 
Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2004-2010, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών