Globe at Night 2024 - Ο πλανήτης Γη το βράδυ...

Globe at Night Logo

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), οργανώνει για την Ελλάδα το παγκόσμιο πρόγραμμα "Ο πλανήτης Γη το βράδυ..." - Globe at Night 2024. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό την αιγίδα των αμερικάνικων οργανισμών National Optical Astronomy Observatory, Association of Universities for research in Astronomy με την υποστήριξη του National Science Foundation.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα Globe at Night 2024 έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Φωτορρύπανσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή τους. Με το τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο αρχείο σχετικά με την Φωτορρύπανση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της. Το πρόγραμμα εμπίπτει στα πλαίσια δράσεων «επιστήμονα - πολίτη».

Το ΙΑΑΔΕΤ έχοντας πολυετή παράδοση σε δράσεις ευαισθητοποίησης του ελληνικού κοινού που άπτονται θεμάτων αστρονομίας και περιβάλλοντος, θα συντονίσει αυτή την δράση καταγραφής της Φωτορρύπανσης στην Ελλάδα, με όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές συμμετοχές από ομάδες μαθητών, αλλά και του κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη, ήδη από το 2016.

Το Globe at Night αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για τους 'Ελληνες μαθητές, ειδικά αυτούς που βρίσκονται από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, μέχρι και τις πρώτες του λυκείου, να ασχοληθούν και να προσεγγίσουν παράλληλα με τη Φωτορρύπανση θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής, εντάσσοντας το Globe at Night στις ερευνητικές εργασίες "project" του σχολείου τους.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή. Το μόνον που χρειάζεται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής (Η/Υ), ένα tablet, ή ένα smart phone, και να ακολουθήσετε τα 5 απλά βήματα που ακολουθούν, παρατηρώντας με τα μάτια σας επτά διαφορετικούς αστερισμούς κατά τη διάρκεια του έτους!

Υπεύθυνοι του προγράμματος για την Ελλάδα είναι η Δρ. Μ. Μεταξά, καθηγήτρια στο Αρσάκειο Εκπαιδευτήριο, και o Δρ. Α. Δαπέργολας, τ. Διευθυντής Ερευνών του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Οι αστερισμοί που πρέπει να παρατηρήσετε για το 2024:

  • 0– 11 Ιανουαρίου:  Ωρίωνας, Περσέας, Πήγασος
  • 31 Ιανουαρίου – 09 Φεβρουαρίου: Ωρίωνας, Περσέας
  • 01 - 10 Μαρτίου: Ωρίωνας, Δίδυμοι
  • 31 Μαρτίου - 09 Απριλίου:  Λέων
  • 28 Απριλίου - 07 Μαΐου:   Λέων
  • 28 Μαΐου - 06 Ιουνίου:  Βοώτης
  • 26 Ιουνίου – 05 Ιουλίου:  Ηρακλής
  • 26 Ιουλίου – 04 Αυγούστου:  Κύκνος, Ηρακλής
  • 26 Αυγούστου - 04 Σεπτεμβρίου:  Κύκνος
  • 24 Σεπτεμβρίου - 03 Οκτωβρίου: Κύκνος Πήγασος
  • 24 Οκτωβρίου - 02 Νοεμβρίου: Κύκνος, Πήγασος
  • 22 Νοεμβρίου – 01 Δεκεμβρίου:  Πήγασος
  • 22 - 31 Δεκεμβρίου:  Πήγασος, Περσέας

  • Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι:
    1. Εντοπίστε που βρίσκεται ο αστερισμό στο νυχτερινό ουρανό από της αντίστοιχες εικόνες
    2. Βγείτε 1-2 ώρες μετά τη δύση του Ήλιου σε κάποιο σκοτεινό μέρος, μακριά από έντονα φώτα.
    3. Αφήστε να περάσει λίγη ώρα για να συνηθίσουν τα μάτια σας στο σκοτάδι. Καλό είναι να μην υπάρχει φεγγάρι.
    4. Συγκρίνετε πώς φαίνεται ο αστερισμός από την τοποθεσία που τον παρατηρείτε, με τους 8 χάρτες της αντίστοιχης σελίδας.
    5. Καταχωρήστε τις παρατηρήσεις σας στη διαδικτυακή εφαρμογή εδώ.

    Παρακαλούμε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων για όσο διαρκεί η πανδημία.

     


    Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
    Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
    Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη, Ελλάδα