Ο Αστερισμός του Κύκνου

.1. Η μυθολογία σχετικά με τον Κύκνο

Ο αστερισμός του κύκνου είναι από τους πιο εντυπωσιακούς αστερισμούς του καλοκαιριού.

Constellation Leo Σημειώθηκε για πρώτη φορά από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που έχει θεσπίσει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.

Ο αστερισμός του Κύκνου λεγόταν στους αρχαίους Έλληνες «Όρνις». Οι Άραβες το μετέφρασαν σε «Ούρνις» και όταν έγινε η μετάφραση της «Συντάξεως» στα λατινικά, ο μεταφραστής δεν καταλάβαινε την λέξη «Urnis». Έτσι πίστεψαν ότι προέρχεται από το αρωματικό λουλούδι «Ερύσιμον», που στα λατινικά ήταν Ireus. Έτσι ο αστερισμός ονομάστηκε «Eirisim». Τον Μεσαίωνα σε χειρόγραφο της «Almagest» ο αστερισμός αναφέρεται ως «ab ireus». Επειδή όμως έτσι λεγόταν και το πρώτο αστέρι του κύκνου στην «Almagest».

Τα κυριότερα άστρα του αστερισμού του Κύκνου είναι ο α Κύκνου (ή Ντένεμπ),ο οποίος σχηματίζει την ουρά του αστερισμού και του οποίου το όνομα πηγάζει από το αραβικό «Al Danabb» ή «Al Dejeja».

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη Wikipedia και στο Astronomia.gr.

.2. Μπορείτε να βρείτε τον Κύκνο στο νυχτερινό ουρανό;

Ο Κύκνος είναι πολύ εύκολο να βρεθεί καθώς βρίσκεται ψηλά στον καλοκαιρινό ουρανό. Αρκεί να σηκώσουμε τα μάτια μας ψηλά και κοιτώντας προς το νότο να εντοπίσουμε τα τρία πιο φωτεινά αστέρια του ουρανού τα οποία και σχηματίζουν το λεγόμενο "Καλοκαιρινό Τρίγωνο". Το αριστερό αστέρι είναι ο Ντένεμπ, το πιο φωτεινό αστέρι του Κύκνου το οποίο βρίσκεται στην ουρά του. Ο Κύκνος φαίνεται να πετά κατά μήκος της φωτεινής ζώνης στον ουρανό που είναι ο Γαλαξίας μας.

.3. Χάρτες με τα μεγέθη των αστεριών του Κύκνου

Συγκρίνετε το πώς εμφανίζεται ο συγκεκριμένος αστερισμός στο νυχτερινό ουρανό της περιοχής σας, με τους χάρτες που ακολουθούν. Ο κάθε χάρτης παρουσιάζει αστέρια, μέχρι ένα συγκεκριμένο φαινόμενο μέγεθος. Επιλέγοντας το σωστό χάρτη, μπορείτε να εκτιμήσετε το μέγιστο φαινόμενο μέγεθος (δηλαδή την ελάχιστη φωτεινότητα) των αστεριών τα οποία μπορείτε να δείτε από την περιοχή που βρίσκεστε: https://www.globeatnight.org/magcharts

.4. Έντυπο υλικό

Χρησιμοποιήστε το ακόλουθο αρχείο PDF για να διευκολυνθείτε στις παρατηρήσεις σας.

.5. Καταχωρήστε τις μετρήσεις σας

Αφού έχετε βρει τον Κύκνο στον ουρανό και αποφασίσετε ποιος από τους παραπάνω χάρτες ανταποκρίνεται σε αυτό που βλέπετε, καταχωρήστε τις μετρήσεις εδώ.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, 15236 Πεντέλη, Ελλάδα