ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Μαλανδράκη Όλγα
Μαλανδράκη Όλγα
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
Τηλέφωνο: 2103490936
Γραφείο: 219
ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

H Δρ. Όλγα Ε. Μαλανδράκη έλαβε Πτυχίο Φυσικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993) και το Διδακτορικό της Δίπλωμα στην Φυσική του Διαστήματος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (2002, Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής).

Από το 2002 έως το 2005 ήταν Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. ΄Ηταν Μεταδιδακτορική Ερευνητική Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την περίοδο 2003-2004. Από το 2005 έως το 2007 ήταν Εσωτερική Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Research and Scientific Support Dept. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο ESTEC στην Ολλανδία. Το 2005 ήταν Επιστημονική Συνεργάτις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2007 έως το 2008 ήταν Επιστημονική Συνέργατις της Ομάδας Διαστημικής και Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Imperial College του Λονδίνου στην Μεγάλη Βρετανία. Από το 2007 είναι Επιστήμονας, μέλος του μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, του ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ. Έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες ερευνητικές συνεργασίες στο εξωτερικό και έχει επισκεφθεί ως Προσκεκλημένος Επισκέπτης Ερευνητής τα: Naval Research Laboratory, Space Sci. Division, στις ΗΠΑ, Goddard Space Flight Center at NASA, στις ΗΠΑ, Christian-Albrechts-Universitaet zu Kiel, στη Γερμανία, Observatoire de Paris, Meudon, στη Γαλλία, Bell Laboratories, Lucent Technologies, στις ΗΠΑ. Της έχουν απονεμηθεί το ”GROUP ACHIEVEMENT AWARD TO ULYSSES MISSION TEAM’ από τη NASA και το ‘ULYSSES ACHIEVEMENT AWARD – 15 YEARS IN ORBIT’ από την ESA, Science. Από το 2010 είναι ‘Εμπειρογνώμονας’ μέλος της Ομάδας Εθνικής Εκπροσώπησης της Ελλάδας στην επιτροπή Science Programme Committee της ESA, από το 2012 είναι ‘Organizing Committee Member’ της International Astronomical Union, στα Division E, Commission 49, ‘Scientific Officer’ στο αντικείμενο ‘Heliosphere’ της European Geosciences Union από το 2011, ‘National Co-ordinator’ του International Space Weather Initiative των Ηνωμένων Εθνών από το 2010, και ‘Spokesperson’ του Space Weather Working Team (SWWT/TWG 2) της ESA από το 2012. Από το 2010 είναι Επιστημονική Υπεύθυνη για το ΕΑΑ για τα προγράμματα Διαστημικής Φυσικής ‘SEPServer’ και ‘COMESEP’ του 7ου Κοινοτικού Πλαισίου.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων ενεργειακών σωματιδίων που έχουν συλλεχθεί από διαστημόπλοια των ESA και NASA (STEREO, Ulysses, ACE, Cluster, ΤHEMIS, CASSINI) Έρευνα στα θέματα: μαγνητική τοπολογίας των Διαπλανητικών Στεμματικών Εκτινάξεων Μάζας (ICMEs), κάναλια διάδοσης σωματιδίων μέσα σε Συμπεριστρεφόμενες Περιοχές Αλληλεπίδρασης (CIRs), φυσικοί μηχανισμοί δημιουργίας και συντήρησης δεξαμενών στην Ηλιόσφαιρα, ηλιακής προέλευση των σχεδόν σχετικιστικών γεγονότων ηλεκτρονίων και σύγκριση των ηλιακών σωματιδιακών φαινομένων σε μεγάλα και μικρά Ηλιογραφικά πλάτη
Έρευνα πάνω στα εξής: οι υπογραφές της σύνθεσης των ενεργειακών σωματιδίων σε περιοχές αλληλεπίδρασης CME/CIR μέσα στην Ηλιόσφαιρα, συγκρίσεις του φάσματος και της σύνθεσης των SEPs κατά τη διάρκεια περιόδων δεξαμενών στο Διάστημα, η μελέτη των σωματιδιακών γεγονότων στην εμπρόσθια περιοχή του Κρόνου, οι επιπτώσεις των ηλιακών καταιγίδων στο περιβάλλον του ʼρη και σε Αστροναύτες μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών.
Επίσης, μελέτη των: μαγνητοσφαιρικών υποκαταιγίδων στο γεωδιάστημα, CIRs με ταυτόχρονες μετρήσεις πολλών σημείων στο διάστημα, Γαλαξιακών Κοσμικών Ακτίνων και των σχετικών Μειώσεων Forbush.