ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Amiridis
Αμοιρίδης Βασίλης
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ
Τηλέφωνο: 2103490937
Γραφείο: 202
ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ο Βασίλης Αμοιρίδης (ΒΑ) γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 1971. Έλαβε B.Sc. στη Φυσική, M.Sc. στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Ph.D. στην Ατμοσφαιρική Φυσική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1998, 2000 και 2006 αντίστοιχα. Από το 2006, o ΒΑ είναι Ερευνητής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην Ελλάδα. Εργάζεται στην έρευνα σχετικά με το κλίμα εστιάζοντας στην επίδραση των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων και των νεφών στην ακτινοβολία και τον ακραίο καιρό. Η έρευνά του βασίζεται κυρίως σε προηγμένες επίγειες και διαστημικές παρατηρήσεις τηλεπισκόπησης (παθητικές και ενεργές) και θεωρητικά μοντέλα.

Ο ΒΑ έχει συμμετάσχει σε 60 Διεθνή και Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα και πειραματικές εκστρατείες, 37 εκ των οποίων ως επιστημονικά υπεύθυνος, προσελκύοντας χρηματοδότηση έρευνας συνολικού ύψους άνω των 16 εκατ. €. Έχει περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και το έργο του έχει λάβει περίπου 5000 παραπομπές από τρίτους (h-index of 43 in Web of Science / 8000 citations, h-index = 50 and i10-index = 120 in Google Scholar). Επιπλέον, ο ΒΑ έχει συμμετάσχει σε πάνω από 150 συνέδρια συμπροεδρεύοντας 8 από αυτά και έχει κληθεί να παρουσιάσει το έργο του 25 φορές. Είναι μέλος του συντακτικού συμβουλίου του επιστημονικού περιοδικού Atmospheric Measurement Techniques της EGU (Copernicus Publications, Impact Factor = 3.2) και του Remote Sensing (Impact Factor = 3.9) και είναι ενεργός κριτής σε 25 επιστημονικά περιοδικά στον τομέα του. O ΒΑ είναι υπεύθυνος για την ομάδα ReACT (Remote Sensing of Aerosols, Clouds and Trace Gases) του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, η οποία αποτελείται από 25 άτομα.

Ο ΒΑ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και την χρήση των δεδομένων του συστήματος lidar 24/7 PollyXT, μέλος του European Aerosol Research Lidar Network (EARLINET). Είναι επίσης o Επιστημονικώς Υπεύθυνος του Σταθμού Τηλεπισκόπησης Σωματιδίων του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ στα Αντικύθηρα και του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής των Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ). Είναι ακόμα υπεύθυνος στην Ελλάδα για τις δράσεις της ESA σχετικές με την Βαθμονόμηση και την Εξακρίβωση των δορυφορικών αποστολών ADM-Aeolus και EarthCARE, χρησιμοποιώντας το επίγειο σύστημα lidar EVE της ESA. Είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό ενός δικτύου 80 διεθνών ερευνητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Διαστημικών Οργανισμών NASA, ESA και JAXA, σχετικού με την συγγραφή ενός εγγράφου Βέλτιστων Πρακτικών για την επικύρωση αερολυμάτων, σύννεφων και βροχοπτώσεων (πρόγραμμα ACPV), για την International Committee on Earth Observation Satellites (CEOS).

Οι δραστηριότητές του σχετικά με τα lidar έχουν αναγνωριστεί από το European Aerosol Research Lidar Network (EARLINET), το οποίο τον έχει εκλέξει ως μέλος του συμβουλίου του για τις περιόδους 2012-2022. Επιπλέον, ο ΒΑ ενήργησε ως Εθνικός Αντιπρόσωπος της Επιτροπής COPERNICUS  (2014-2017), και ως Εθνικός Εκπρόσωπος στο συμβούλιο του ACTRIS (2018-σήμερα) και στο συμβούλιο του ESFRI Environment SWG (2020- σήμερα). Επιπλέον, ο ΒΑ είναι ενεργό μέλος του ESA-Aeolus Science and Data Quality Advisory Group (SAG). Τέλος, ο ΒΑ είναι μέλος της επιτροπής του Sand and Dust Storm Warning Advisory System (SDS-WAS) του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) (2018-σήμερα) και εκλεγμένο μέλος του International Coordination Group for Laser Atmospheric Studies (ICLAS, 2022-2024).

Ο ΒΑ έχει λάβει δύο χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο Έρευνας (ERC), μίας σχετικής με την κατανόηση του κύκλου της σκόνης της ερήμου και των παραγόντων που διέπουν τη μεταφορά ορυκτών σωματιδίων (D-TECT CoG) και μία για την παροχή νέων τεχνικών παρατήρησης ατμοσφαιρικών αερολυμάτων (PM-scanner PoC).

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φυσική της Ατμόσφαιρας με έμφαση στη μελέτη των αιωρούμενων σωματιδίων και των νεφών για τον καθορισμό του κλιματικού τους ρόλου και των επιδράσεών τους στην υγεία και τα οικοσυστήματα. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και χρήση τεχνικών ενεργής και παθητικής τηλεπισκόπησης από επίγειους και δορυφορικούς δέκτες.