ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το ξέρατε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid στάλθηκε στο διάστημα με σκοπό τη μελέτη του σκοτεινού Σύμπαντος;

Το στείλαμε για να μελετήσει πως διαστέλλεται το Σύμπαν και πως δημιουργήθηκαν οι κοσμικές δομές, με σκοπό τη μελέτη και κατανόηση της σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας!
Το Euclid παρέδωσε στη δημοσιότητα 5 υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες του Σύμπαντος από γαλαξίες και ουράνια φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν ξαναδεί με το τηλεσκόπιο Euclid.
Αποκαλύπτουν μια πληθώρα νέων επιστημονικών στοιχείων που επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετήσουν εξωπλανήτες που έχουν διαφύγει από το αστρικό τους σύστημα, να χρησιμοποιήσουν γαλαξίες σαν μεγεθυντικούς φακούς για να μελετήσουν την ύλη, να εξερευνήσουν την εξέλιξη του Σύμπαντός μας και πολλά άλλα.
Messier 78, πρόκειται για ένα από τα λαμπρότερα νεφελώματα στον ουρανό μας και αποτελεί τόπο ενεργού σχηματισμού άστρων.
NGC 6744, ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας που σήμερα σχηματίζει αστέρια με αξιοσημείωτο ρυθμό μέσα στο εγγύς μας σύμπαν. Αυτός ο γαλαξίας συχνά αποκαλείται σωσίας του δικού μας Γαλαξία λόγω των ομοιοτήτων τους.
Το σμήνος γαλαξιών Abell 2764. Τα γαλαξιακά σμήνη όπως αυτό είναι από τις μεγαλύτερες και πιο ογκώδεις δομές στο σύμπαν, που συγκρατούνται από τη βαρύτητα. Αποτελούνται από εκατοντάδες έως χιλιάδες γαλαξίες και θερμά αέρια που αλληλεπιδρούν σε μια άλω σκοτεινής ύλης.
Οι γαλαξίες της ομάδας Dorado αποτυπώνονται από το Euclid εν μέσω σχηματισμού, εξέλιξης, ακόμη και συγχώνευσης με εντυπωσιακή λεπτομέρεια.
Το σμήνος γαλαξιών Abell 2390. Το Euclid αποκαλύπτει μια εκπληκτική απεικόνιση περισσότερων από 50.000 γαλαξιών, με ορισμένους να απεικονίζουν μια εκπληκτική σειρά βαρυτικών φακών.
Οι νέες εικόνες αποτελούν μέρος των Early Release Observations του Euclid, από τις οποίες όλα τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν συνοδεύονται από δέκα επιστημονικές εργασίες. Έρχονται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου και περίπου έξι μήνες αφότου επέστρεψε τις πρώτες έγχρωμες εικόνες του σύμπαντος.
ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi