ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Την εβδομάδα που μας πέρασε, δύο ερευνητές από το ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ έδωσαν σεμινάριο για την έρευνα τους πάνω στα αστέρια μεγάλης μάζας.

Ο Κώστας Αντωνιάδης έδωσε ομιλία στο INAF (Μπολόνια, Ιταλία) με θέμα “Establishing a mass-loss rate relation for Red Supergiants” (https://www.oas.inaf.it/en/seminars/singlevent/?id=665).
Οι κόκκινοι υπεργίγαντες χάνουν μεγάλη μάζα, γεγονός που αλλάζει τον κύκλο ζωής τους και προσθέτει αέριο και σκόνη στους γαλαξίες, αλλά οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως πως συμβαίνει αυτό. Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου για να βρει ένα νέο μοτίβο μεταξύ του πόσο φωτεινά είναι αυτά τα αστέρια και της μάζας που χάνουν. Διαπίστωσε ότι τα αστέρια χάνουν περισσότερη μάζα όταν φτάνουν σε μια ορισμένη φωτεινότητα και αυτό μπορεί να σχετίζεται με την περιεκτικότητα του αστέρα σε μέταλλα και με το πόσο μεταβάλλεται η φωτεινότητά τους.
Ο Gonzalo Munoz Sanchez έδωσε σεμινάριο στο ΙΑ-ΙΤΕ (Κρήτη) με θέμα “Episodic mass loss in two evolved Red Supergiants in the LMC” (https://www.ia.forth.gr/seminar/1134).
Οι κόκκινοι υπεργίγαντες είναι τεράστια άστρα που θα έπρεπε να εκραγούν ως υπερκαινοφανείς τύπου ΙΙ, αλλά άστρα με μάζα μεγαλύτερη από 18 φορές τη μάζα του Ήλιου συχνά δεν εκρήγνυνται, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μετατραπούν απευθείας σε μαύρες τρύπες ή να γίνουν θερμότερα άστρα πριν πεθάνουν. Αυτή η μελέτη εξετάζει δύο ερυθρούς υπεργίγαντες μεγάλης μάζας στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου που χάνουν πολλή μάζα και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε αυτό το μυστήριο.