ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Αποχαιρετάμε τον διεθνούς φήμης ταλαντούχο έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου

Αποχαιρετάμε τον διεθνούς φήμης ταλαντούχο έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Το συνθετικό του έργο παραμένει τεράστιο για να εμπνέει όχι μόνο μουσικούς, καλλιτέχνες και το ευρύ κοινό, αλλά και τους ανθρώπους των επιστημών και κυρίως της Αστρονομίας, αφού σημαντικό μέρος του έργου του έχει εμπνευστεί από την εξερεύνηση του διαστήματος και την θέση του ανθρώπου σε αυτό.
Κορυφαίοι διαστημικοί οργανισμοί όπως οι NASA και ESA του έχουν αναθέσει μουσικά έργα τα οποία χρησιμοποίησαν για την προβολή και επικοινωνία σημαντικών διαστημικών αποστολών τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε έργα και μουσικές συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου τις οποίες εμπνεύστηκε από την Αστρονομία και την Διαστημική.
– Συνέθεσε την μουσική για την εμβληματική σειρά Cosmos: A Personal Voyage του Carl Sagan (1980).
– Το έργο του Μυθωδία χρησιμοποιήθηκε από την NASA για την αποστολή Mars Odyssey. Παρουσιάστηκε στον Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα (2001) σε μια φαντασμαγορική παραγωγή με προβολή υλικού από αποστολές της NASA, την συμμετοχή της Μητροπολιτικής Ορχήστρας του Λονδίνου, την χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διεθνούς φήμης ερμηνευτών.
– Μουσικό έργο του χρησιμοποιήθηκε από τη NASA για την διαστημική αποστολή Juno στον πλανήτη Δία (2013).
– Για την ESA συνέθεσε την μουσική τριλογία “Arrival, Rosetta’s Waltz, and Philae’s Journey” η οποία παρουσιάστηκε για την επιτυχημένη προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko (2014).
Το 1995 το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (The International Astronomical Union) τίμησε τον σπουδαίο συνθέτη για την προσφορά του, δίνοντας το όνομά του σε αστεροειδή της Κύριας Ζώνης: 6354 Vangelis.