ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Διαδικτυακή διημερίδα, τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Μαΐου, 2022

Η 16η Μαΐου, έχει οριστεί από την UNESCO, ως η παγκόσμια ημέρα του Φωτός. Tο γραφείο για τη διάχυση της Αστρονομίας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (OAO/IAU) συνεργαζόμενο με την UNESCO, την αφιερώνει στο πρόβλημα της Φωτορρύπανσης. Η Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για την διάχυση της Αστρονομίας της IAU, η Εθνική Αστρονομική Επιτροπή, το Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνώνη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας, υπό την αιγίδα του OAO/IAU, διοργανώνουν διαδικτυακή διημερίδα, τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Μαΐου, 2022.

Η διημερίδα εστιάζει στις πολλαπλές επιπτώσεις της «Φωτορρύπανσης*», με στόχο την μείωσή της με τη χρήση ευφυών δικτύων εξωτερικού φωτισμού. Μεγάλης σημασίας επίσης στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των υπευθύνων, των πολιτών και της σχολικής κοινότητας, με την βοήθεια της Επιστήμης των Πολιτών (citizen-science)και την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά ευαίσθητων και ενεργών πολιτών σε σχέση με τη διατήρηση των «σκοτεινών ουρανών», που είναι τμήμα του άϋλου πολιτισμού μας.

Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη σε επιστημονικά θέματα που συνδέονται με την «Φωτορρύπανση», και η δεύτερη σε προτάσεις για εφαρμογή σχετικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα Σχολεία. Θα δοθεί το αντίστοιχο ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό.  Κάποιες ομιλίες την δεύτερη ημέρα θα είναι στα Αγγλικά, αλλά όλο το υλικό, που θα παρουσιάζεται, θα είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Η διημερίδα απευθύνεται σε:

  • Μηχανικούς Φωτισμού, Αστρονόμους, Ερασιτέχνες Αστρονόμους, Γιατρούς
  • Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Περιβαλλοντικές Οργανώσεις
  • Σχολικές Κοινότητες (μαθητές-εκπαιδευτικοί-γονείς)
  • Yπεύθυνους Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO
  • Συγγραφείς
  • Δημοσιογράφους που ασχολούνται με την διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Δελτίου Τύπου

*Η Φωτορρύπανση αφορά τα αποτελέσματα του υπερβολικού, λάθος προσανατολισμένου τεχνητού (συνήθως εξωτερικού) φωτισμού. Η Φωτορρύπανση έχει ως συνέπειες: να μην φαίνονται τα αστέρια κατά τις βραδινές ώρες, να εμποδίζεται η αστρονομική έρευνα, να βλάπτονται τα οικοσυστήματα, η ανθρώπινη υγεία να επηρεάζεται αρνητικά και τέλος να κατασπαταλάται ενέργεια.