ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η κα Κατσιώλη Σταυρούλα έλαβε υποτροφία από το  Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η κα Κατσιώλη Σταυρούλα, υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Δρ. Ξυλούρη Μανώλη (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.), έλαβε υποτροφία από το  Ελληνικό ‘Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)  για  την ολοκλήρωση της διατριβής της με τίτλο «Μελέτη των ιδιοτήτων της κρύας σκόνης σε κοντινούς γαλαξίες μέσω παρατηρήσεων στα χιλιοστομετρικά μήκη κύματος». Κατά την 3η προκήρυξη υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για υποψήφιους διδάκτορες, επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν συνολικά 50 διατριβές στον τομέα των φυσικών επιστημών ανάμεσα σε 228 αιτήσεις. Μάλιστα από αυτές τις 50, μόλις 3 ήταν οι επιλέξιμες διατριβές στα πεδία της αστροφυσικής και της κοσμολογίας.

Παρατηρήσεις στα χιλιοστομετρικά μήκη κύματος (1.15 και 2 mm) του γαλαξία NGC891

Παρατηρήσεις στα χιλιοστομετρικά μήκη κύματος (1.15 και 2 mm) του γαλαξία NGC891 από το ραδιοτηλεσκόπιο IRAM 30-m στη Γρανάδα της Ισπανίας και τον ανιχνευτή NIKA2.

Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι η μελέτη των ιδιότητων της κρύας σκόνης σε κοντινούς γαλαξίες μέσω παρατηρήσεων στα χιλιοστομετρικά μήκη κύματος. Οι παρατηρήσεις διεξάγονται με το ραδιοτηλεσκόπιο IRAM-30m και τον ανιχνευτή NIKA2 στα πλαίσια μεγάλου επιστημονικού προγράμματος IMEGIN (Interpreting the Millimetre EMission of Galaxies). Κατά τη διάρκεια της διατριβής αναμένεται να διερευνηθούν οι ιδιότητες της μεσοαστρικής σκόνης σε μικρές κλίμακες μέσα σε κοντινούς γαλαξίες, καθώς και οι διαφορετικοί μηχανισμοί εκπομπής που συνεισφέρουν στα χιλιοστομετρικά μήκη κύματος.