Επιστημονικές δημοσιεύσεις του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ για τον Μάιο 2024 (1/2).
Θέμα: Θεωρία Υπερχορδών
Μπορεί η Θεωρία των Υπερχορδών να αποδειχθεί παρατηρησιακά; Ναι, μπορεί να έχει παρατηρησιακά ίχνη! Στην πρόσφατη δημοσίευση τους, η οποία πήρε Τιμητική Διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Βαρύτητας του Gravity Research Foundation των ΗΠΑ και έγινε αυτομάτως δεκτή προς δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό IJMPD, οι S. Basilakos (διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), D. V. Nanopoulos, T. Papanikolaou, E. N. Saridakis (Κύριος Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), C. Tzerefos (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), δείχνουν ότι η Θεωρία των Υπερχορδών μπορεί να έχει παρατηρησιακά ίχνη, καθώς επηρεάζει έντονα τη συμπεριφορά του αρχέγονου Σύμπαντος, και συγκεκριμένα την παραγωγή αρχέγονων μαύρων τρυπών και βαρυτικών κυμάτων, τα οποία ενδεχομένως παρατηρήθηκαν πρόσφατα από το Πείραμα NANOGrav. Η δημοσίευση τους με τίτλο “Observable Signatures of No-Scale Supergravity in NANOGrav” μπορεί να βρεθεί στον σύνδεσμο: https://ui.adsabs.harvard.edu/…/2024PhLB…/abstract και https://doi.org/10.1016/j.physletb.2024.138507.
Θέμα: Τροποποιημένη Βαρύτητα
Το Σύμπαν διαστέλλεται, λόγω της σκοτεινής ενέργειας. Μάλιστα αυτό γίνεται επιταχυνόμενα, σαν κάποιος να πάτησε το γκάζι! Οι θεωρίες τροποποιημένης βαρύτητας, προσφέρουν διορθώσεις επί της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Στη δημοσίευση τους, οι Yuhang Yang, Xin Ren, Qingqing Wang, Zhiyu Lu, Dongdong Zhang, Yi-Fu Cai και Emmanuel N. Saridakis (Κύριος Ερευνητής στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) χρησιμοποιούν τα προσφάτως ανακοινωθέντα δεδομένα για τον ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος από το Πείραμα DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument) προκειμένου να ελέγξουν την ορθότητα διαφόρων κοσμολογικών θεωριών και μοντέλων. Συγκεκριμένα, εξατάζουν θεωρίες τροποποιημένης βαρύτητας, δηλαδή διορθώσεις επί της Γενικής Σχετικότητας που εμφανίζουν συμπεριφορά quintom (η σκοτεινή ενέργεια οδηγεί σε υπερ-επιτάχυνση του Σύμπαντος) και δείχνουν ότι όχι μόνο είναι συμβατές με τα νέα δεδομένα αλλά ότι ενδεχομένως οδηγούν σε καλύτερα απότελέσματα σε σχέση με το καθιερωμένο πρότυπο. Η δημοσίευση τους με τίτλο “Quintom cosmology and modified gravity after DESI 2024” μπορεί να βρεθεί στον σύνδεσμο: https://arxiv.org/abs/2404.19437.
Θέμα: Επίδραση ερημικής σκόνης στο κλίμα
Πόσο επηρεάζει η σκόνη από την έρημο το κλίμα; Η ερευνητική ομάδα ReACT από το ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ μελέτησε το συσχετισμό σε μια πρόσφατη δημοσίευση, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, σχετικά με την επίδραση της ερημικής σκόνης στο κλίμα, και τις αβεβαιότητες στον υπολογισμό της σε σχέση με το πώς παραμετροποιούνται τα σωματίδια της ερημικής σκόνης στα μοντέλα. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι μεγαλύτερες αβεβαιότητες αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν με το μεγάλο μέγεθος των σωματιδίων και τη μεταβλητή χημική τους σύσταση. Η εργασία τους στο επιστημονικό περιοδικό Atmospheric Chemistry and Physics με τίτλο “A sensitivity study on radiative effects due to the parameterization of dust optical properties in models” μπορεί να βρεθεί στον σύνδεσμο https://acp.copernicus.org/articles/24/4915/2024/.
στο www.facebook.com/react/, https://www.facebook.com/people/AtmoHub/61558409285525/… και στο https://www.facebook.com/pangea4calval. Μπορείτε να μαθαίνετε περισσότερα για το πρόγραμμα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο https://www.facebook.com/noa.react/, https://www.facebook.com/people/AtmoHub/61558409285525/… και στο https://www.facebook.com/pangea4calval