2η μέρα του συνεδρίου IGARSS2024 στην Αθήνα.
Η τελετή έναρξης & τα κυριότερα σημεία της Ολομέλειας.
Η 2η ημέρα του 2024 IEEE International Geoscience and Remote Sensing Symposium (IGARSS 2024) άνοιξε με μια δυναμική Τελετή Έναρξης και Ολομέλεια μπροστά σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο. Διακεκριμένοι ομιλητές και επίτιμοι προσκεκλημένοι έθεσαν τις βάσεις για μια εμπνευσμένη ημέρα ανταλλαγής γνώσεων και εορτασμού των εξελίξεων στις γεωεπιστήμες και την τηλεπισκόπηση.
Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα από τους Γενικούς Προέδρους του IGARSS 2024, Δρ Χάρη Κοντοές και τον καθηγητή Vito Pascazio. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Δημήτριο Παπαστεργίου, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας στην ψηφιακή καινοτομία και την επιστημονική πρόοδο.
Ο καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις προσπάθειες συνεργασίας που προωθούν την έρευνα στις γεωεπιστήμες και την τεχνολογία.
Εκτός από τους υψηλού κύρους χαιρετισμούς, ο καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, υπογράμμισε τη σημασία της εξερεύνησης του διαστήματος και της επιστημονικής ανακάλυψης. Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG) και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, απηύθυνε επίσης εμπνευσμένους χαιρετισμούς, ενώ ακολούθησε ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η Δρ Mariko Burgin, Πρόεδρος της Εταιρείας Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης (GRSS), απηύθυνε χαιρετισμό και εισαγωγικό σημείωμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συμποσίου για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και της καινοτομίας.
Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η Συνεδρίαση των σημαντικών βραβείων IEEE & GRSS, η οποία διεξήχθη από τον Τελετάρχη Καθηγητή Dr. Alberto Moreira. Υψηλού κύρους βραβεία απονεμήθηκαν από την Dr. Mariko Burgin και τον Διευθυντή του Τμήματος IX του IEEE Prof. Aylin Yener, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική συνεισφορά στον τομέα.
Οι κεντρικές ομιλίες καθήλωσαν το ακροατήριο, ξεκινώντας με τον Dr. Rune Floberghagen, επικεφαλής του Τμήματος Δράσης για το Κλίμα, Αειφορίας και Επιστήμης της Διεύθυνσης Προγράμματος ΕΟ της ESA, που παρουσίασε το «Πρόγραμμα Παρατήρησης της Γης του ESA». Ο καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής μοιράστηκε γνώσεις σχετικά με τη διαπλανητική εξερεύνηση με την ομιλία του «Flying an instrument to every planet, ad hoc: How to get lucky». Ο καθηγητής Roderick Beaton, ομότιμος καθηγητής Koraes της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Λονδίνου, έκλεισε τη συνεδρία με την ομιλία «Οι Έλληνες και το σύμπαν – μια ιστορία δυόμισι χιλιετιών» (“The Greeks and the cosmos – a tale of two and a half millennia”), διερευνώντας την ιστορική συμβολή της Ελλάδας στην κατανόηση του σύμπαντος.
Η Τελετή Έναρξης περιελάμβανε δύο εκπληκτικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, δίνοντας έναν ζωντανό τόνο του ελληνικού πολιτισμού κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας.
Οι εκδηλώσεις της ημέρας ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος IGARSS 2024 με ενθουσιασμό και προσμονή για τις επόμενες ημέρες.