ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τo μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδος, ο “Αρίσταρχος”, αναβαθμίζεται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Στις 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΑΑΔΕΤ στην Πεντέλη η πρώτη συνάντηση εργασίας (kick off meeting) μεταξύ των εταίρων αναφορικά με την αναβάθμιση των Ελληνικών τηλεσκοπίων ”GREEK CONNECTIVITY OPTICAL GROUND STATIONS”. Από ελληνικής πλευράς η Ελληνική εταιρεία Raymetrics υπό τη γενικότερη επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έχει αναλάβει μεταξύ άλλων το έργο της αναβάθμισης του τηλεσκοπίου “Αρίσταρχος” του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Στόχος της συνεργασίας είναι το αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στην θεματική περιοχή των κβαντικών και οπτικών επικοινωνιών και να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός παράγοντας καθιστώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και την Ελλάδα σημαντικό παίκτη στις διαστημικές εφαρμογές και στις νέες τεχνολογίες.

Στη συνάντηση παρεβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων Καθ. Κων/νος Καράτζαλος ενώ από μεριάς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ, Καθ. Μανώλης Πλειώνης. Στη συνέχεια ο καθ’ ύλην αρμόδιος Διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ και Αντιπρόεδρος του ΔΣ/ΕΑΑ, Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, παρουσίασε όλες τις σχετικές υποδομές και δραστηριότητες του ΙΑΑΔΕΤ ενώ ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΑΑΔΕΤ Δρ. Μανώλης Ξυλούρης παρουσίασε το Αστεροσκοπείο Χελμού και τις δράσεις στις οποίες αυτό συμμετέχει.

ESA_07_02_2024