ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Καταγραφή λαμπερής βολίδας στις 07/02/2024.

Το σύστημα ειδικών καμερών καταγραφής μετεώρων του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης υπό την εποπτεία των ερευνητών Α. Μπονάνου και Α. Λιάκου, κατέγραψε τα ξημερώματα της 7ης Φεβρουαρίου 2024 στις 03:09 τοπική ώρα μια πολύ λαμπρή φωτοβολίδα (fireball).
Η λαμπρότητά της έφτασε το φαινόμενο μέγεθος -3 και διήρκησε περίπου 6 δευτερόλεπτα. Παρατηρήθηκε ανατολικά-βόρειο-ανατολικά του σταθμού και σε σχετικά χαμηλό ύψος στον ορίζοντα (περίπου 30 μοίρες). Δυστυχώς δεν υπήρξε αντίστοιχη καταγραφή από το αντίστοιχο σύστημα καμερών στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας, κάτι που υποδηλώνει ότι έλαβε χώρα σε αρκετά μεγάλη απόσταση Α-ΒΑ της Αττικής, και δεν μας επιτρέπει τον υπολογισμό της περιοχής της πιθανής πρόσπτωσης.
Οι διαστάσεις των μετεωροειδών που προκαλούν τέτοια φαινόμενα κυμαίνονται από χιλιοστά έως μερικές δεκάδες εκατοστά, τα οποία όμως κινούνται με ταχύτητες της τάξης των 72000 χλμ/ώρα. Kατά την είσοδο τους στη γήινη ατμόσφαιρα καίγονται/διαλύονται λόγω τριβής με τα μόριά της. Ενίοτε όμως, τα μεγαλύτερα από αυτά (π.χ. μεγάλα μετεωροειδή-μικροί αστεροειδείς) δύνανται να φτάσουν έως και την επιφάνεια προκαλώντας τοπικές ζημιές και αφήνοντας πίσω τους μετεωρίτες. Κατά την είσοδο του συγκεκριμένου αντικειμένου στην ατμόσφαιρα, δηλαδή κατά τη φάση που το μετεωροειδές μετατράπηκε σε μετέωρο-φωτοβολίδα, όπως φαίνεται στο video, παρατηρήθηκε αποκόλληση μέρους από το κύριο σώμα.
fireball_08_02_2024