Σήμερα, 12 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης των Αμμοθυέλλων και των επεισοδίων ερημικής σκόνης σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μια πολύ σημαντική έρευνα στην οποία συμμετείχαμε, και η οποία αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί η ερημική σκόνη για τους κινητήρες των αεροσκαφών.
“Όταν η άμμος λιώνει εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, σχηματίζει υαλώδεις εναποθέσεις στα πτερύγια ή σκληρές κρούστες στο εσωτερικό των κινητήρων. Οι κρούστες αυτές διαταράσσουν τη ροή του αέρα και προκαλούν υπερθέρμανση, επιταχύνοντας τη φθορά των κινητήρων”, εξηγεί η Δρ. Claire Ryder, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου.
Η μελέτη χρησιμοποιεί δεδομένα 17 ετών από την Υπηρεσία CAMS του προγράμματος #Copernicus, δεδομένα από τον δορυφόρο #CALIPSO, και δεδομένα από το αρχείο κλιματικών δεδομένων #LIVAS της ομάδας NOA – ReACT, που εδράζει στο Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.
Mε αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες υπολόγισαν την ποσότητα άμμου και σκόνης που εισέρχεται στους κινητήρες των αεροπλάνων σε δέκα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια που βρίσκονται σε ερημικές περιοχές ή επηρεάζονται από εποχικές αμμοθύελλες. Διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση είναι χειρότερη στα αεροδρόμια της πόλης του Δελχί (Ινδία), της Νιαμέι (Νιγηρία) και του Ντουμπάι (ΗΑΕ), και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η Δρ. Claire Ryder, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Reading, μαζί με τον Mark Parrington από το ECMWF, τα μέλη της ομάδας μας Vassilis Amiridis, Ελένη Μαρίνου και Manolis Proestakis, καθώς και άλλους επιστήμονες, έχουν ανακαλύψει μεθόδους για την εκτίμηση της εναπόθεσης σκόνης στα αεροδρόμια, και τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές που προκαλεί η σκόνη στους κινητήρες, και προτείνουν στο άρθρο μεθόδους για την ακριβέστερη εκτίμηση της φθοράς που υφίστανται οι κινητήρες.
Διαβάστε το άρθρο εδώ: https://nhess.copernicus.org/articles/24/2263/2024/
Το AtmoHub, ο κόμβος πληροφόρησης που είναι αφιερωμένος στο να παρέχει τα πιο ακριβή δεδομένα για την ποιότητα του αέρα στην Ελλάδα, παρακολουθεί τα επεισόδια μεταφοράς σκόνης από την έναρξη λειτουργίας του. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων μας εργάζεται συνεχώς για να προσφέρει τις πιο έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ατμοσφαιρική σύσταση, κάνοντας την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας προσιτή και αποτελεσματική, και βοηθώντας τους αρμόδιους εθνικούς φορείς να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.