ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πρόγνωση μεγίστων συγκεντρώσεων ερημικής σκόνης από το AtmoHub.

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας #Copernicus (CAMS), η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν μέσω ενός νέου επεισοδίου μεταφοράς ερημικής σκόνης που θα διαρκέσει από 13 έως 14 Ιουνίου, με την κορύφωσή του να αναμένεται σήμερα.
Οι προγνώσεις της υπηρεσίας Copernicus δείχνουν ότι οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι η κεντρική και ανατολική Μεσόγειος, με έμφαση στις χώρες Βουλγαρία, Κύπρος και Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές, προβλέπονται τις επόμενες ημέρες υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων #PM10 κοντά στο έδαφος.
Τι να περιμένετε:
Οι μέγιστες ημερήσιες συγκεντρώσεις PM10 προβλέπεται να υπερβούν τα 100 µg/m3 στις 13 Ιουνίου, υποδεικνύοντας κακή ποιότητα αέρα σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αναμένονται θολοί ουρανοί.
Ο Mark Parrington, επικεφαλής επιστήμονας στο CAMS, επισημαίνει την αυξανόμενη ένταση και συχνότητα αυτών των επεισοδίων τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η συνεχής παρακολούθηση της ατμόσφαιρας για την κατανόηση των αλλαγών στην ποιότητα του αέρα λόγω αυτών των επεισοδίων.
Ο Vassilis Amiridis, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών (ΕΑΑ), και επικεφαλής του AtmoHub, υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των δεδομένων CAMS στην παρακολούθηση αυτών των επεισοδίων σκόνης και για την προετοιμασία της πολιτείας για τις επιπτώσεις τους. To ΕΑΑ χρησιμοποιεί τοπικές προβλέψεις σε ανάλυση 2 χλμ.
Η Ελληνική απόδοση του άρθρου και τα σχόλια του μετεωρολόγου της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλου εδώ: https://www.ertnews.gr/…/ayksimeni-sygkentrosi…/…
Το Atmohub σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus ECMWF βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παρακολούθησης της ποιότητας και της σύστασης της ατμόσφαιρας στην Ελλάδα. Μείνετε ενημερωμένοι μέσω του portal (https://portal.atmohub.gr/dashboard) και της ιστοσελίδας μας (http://atmohub.gr/).