ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο συνάδελφος Θωμάς Βάρσος προσελήφθη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) ως ηλεκτρονικός μηχανικός τον Φεβρουάριο του 1984.

Στην αρχή εργάστηκε στο αντικείμενό του στο τότε Ινστιτούτο Αστρονομίας αλλά και ως τεχνικός & βοηθός παρατηρητή στο μεγάλο τηλεσκόπιο του Κρυονερίου Κορινθίας. Από το 1986 έως το 1994 ασχολήθηκε με παρατηρήσεις της ηλιακής χρωμόσφαιρας μέσω του τηλεσκοπίου Razdow που βρισκόταν τότε στην Πεντέλη. Δύο τέτοιες εξαιρετικές φωτογραφίες κοσμούν σήμερα το γραφείο του στον θόλο του ιστορικού τηλεσκοπίου NEWALL.
Το 1994 μαζί με τον Παράσχο Βαρδαξόγλου και τον αστρονόμο Νίκο Ματσόπουλο πρωτοστάτησε στην ιδέα αλλά και την υλοποίηση ενός κέντρου επικοινωνίας της επιστήμης της Αστρονομίας για το ευρύ κοινό, που σήμερα ονομάζεται ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΚΕΠ) και συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας! Εργάστηκε εκεί με πάθος σε κάθε εργασία χειρωνακτική, τεχνική ή πνευματική ως χειριστής του τηλεσκοπίου NEWALL καθώς και σε θέματα διαχείρισης κοινού και γραμματειακά υποστήριξε το κέντρο αλλά και ευρύτερα το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) ως τεχνικό προσωπικό του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος στον Χελμό Αχαΐας.
Υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του Νίκου Ματσόπουλου σε κάθε δραστηριότητα του ΚΕΠ και μαζί με τον Παράσχο Βαρδαξόγλου αποτέλεσαν και οι 3 τους ένα μοναδικό σημείο αναφοράς στην εκλαΐκευση και επικοινωνία της Αστρονομίας για το ΕΑΑ. Μετά την συνταξιοδότηση του Νίκου Ματσόπουλου το 2015, συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΚΕΠ με άλλη ομάδα εργασίας και όταν το κέντρο είχε περάσει πλέον σε μία διαφορετική εποχή. Δούλεψε αγόγγυστα με συνέπεια, αφοσίωση και αξιοπιστία παρέα με όλους του αστρονόμους του ΚΕΠ παρέχοντας συμβουλές στην διαχείριση του κόσμου καθώς και στον δύσκολο χειρισμό τόσο του μεγάλου θόλου όσο και του ιστορικού τηλεσκοπίου NEWALL.
Την Παρασκευή 31 Μάη 2024 ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την διαδρομή του στο ΕΑΑ, το ΙΑΑΔΕΤ και το ΚΕΠ, συμπληρώνοντας 40 χρόνια, 6 μήνες και 11 ημέρες. Έδωσε τις τελευταίες του συμβουλές και αποχώρησε από την υπηρεσία πλήρης ημερών, ανάλαφρος, σβέλτος και φυσικά θρύλος!
Όλοι εμείς που είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε αλλά και να συνεργαστούμε μαζί του, του ευχόμαστε ολόψυχα να είναι υγιής, χαρούμενος και ευτυχισμένος στην νέα του ζωή!