ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Επιστημονικές δημοσιεύσεις του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ για τον Ιούνιο 2024.

Θέμα: Βαρύτητα και Βαρυτικός φακός
Το ξέρατε ότι το φως από πολύ μακρινά αντικείμενα στην πορεία του προς εμάς κάμπτεται από τα αντικείμενα μεγάλης μάζας (πχ γαλαξίες) που βρίσκει στο δρόμο του, και αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του, ένα είδος βαρυτικής παραμόρφωσης; Συνεπώς, παρατηρώντας τα φωτόνια που φτάνουν στη Γη, μπορούμε να ανασυνθέσουμε την πορεία τους προς τα εμάς, και να χαρτογραφήσουμε τη διαδρομή τους αλλά και την φύση της βαρυτικής αλληλεπίδρασης που παραμόρφωσε την πορεία τους. Στη δημοσίευση τους αυτή ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ (Δρ. Μάνος Σαριδάκης) σε συνεργασία με διεθνείς ερευνητές χρησιμοποιούν δεδομένα που σχετίζονται με το φαινόμενο των βαρυτικών φακών, προκειμένου να ελέγξουν πιθανές αποκλίσεις από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας σχετιζόμενες με τη μη μετρικότητα του χωρόχρονου. Στην εργασία αυτή χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα ώστε να εξάγουν περιορισμούς στην θεωρία τροποποιημένης βαρύτητας f(Q), δείχνοντας ότι μπορεί να είναι μια ρεαλιστική γενίκευση της Γενικής Σχετικότητας. Η μελέτη τους με τίτλο “Observational test for f(Q) gravity with weak gravitational lensing” μπορεί να βρεθεί στον σύνδεσμο:
Θέμα: Προειδοποίησης κινδύνου από αστεροειδείς
Πως μπορούμε να προετοιμαστούμε για μια δυνητική απειλή από πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη; Με τη χρήση του διεθνούς δικτύου προειδοποίησης κινδύνου από αστεροειδείς.
Ερευνητές του διεθνούς δικτύου προειδοποίησης κινδύνου από αστεροειδείς (International Asteroid Warning Network – IAWN) με την υποστήριξη του συντονιστικού γραφείου πλανητικής ασφάλειας της NASA (NASA’s Planetary Defense Coordination Office – PDCO) διοργάνωσαν μια παρατηρησιακή καμπάνια τον Μάρτιο του 2023 για την καταγραφή της παρέλευσης του αστεροειδούς 2023 DZ2 από τη Γη. Στην καμπάνια συμμετείχε ο Εντεταλμένος Ερευνητής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ Δρ Αλέξιος Λιάκος, ο οποίος συνεισέφερε δεδομένα χρησιμοποιώντας το 1.2μ τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας.
Στόχος αυτής της παρατηρησιακής καμπάνιας ήταν ο χαρακτηρισμός του αστεροειδούς ως πιθανή απειλή για τη Γη και η εξάσκηση του συστήματος πλανητικής ασφάλειας στον τομέα των παρατηρήσεων, αξιολόγησης και πρόγνωσης κινδύνου σύγκρουσης με τη Γη και επικοινωνίας της απειλής στις αρμόδιες υπηρεσίες εντός 24 ωρών από την επιβεβαίωση της απειλής. Η μελέτη τους με τίτλο ‘2023 DZ2 Planetary Defense Campaign’ μπορεί να βρεθεί στον σύνδεσμο: https://iopscience.iop.org/article/10.3847/PSJ/ad4a6d.
Θέμα: Φαινόμενο θερμοκηπίου και ατμοσφαιρικοί ρύποι
Πόσο σημαντικές είναι οι μελέτες εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου
και ατμοσφαιρικών ρύπων ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις; Πολύ!!!
Λίγες μελέτες έχουν πραγματοποιήσει ολοκληρωμένες αξιολογήσεις σε διάφορα αστικά περιβάλλοντα. Διεθνείς ερευνητές, με συμμετοχή του Δρ. Μάριου Μέρμηγκα (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά αυτών των εκπομπών με τη χρήση επίγειων φασματογράφων Fourier FTS σε 7 πόλεις του βόρειου ημισφαιρίου (Σεούλ, Θεσσαλονίκη, Τσουκούμπα, η Καρλσρούη, Xianghe, Πασαντίνα και Παρίσι) και πραγματοποιήθηκε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ατμοσφαιρικών ρύπων.
Πολλές πόλεις παρουσιάζουν σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ατμοσφαιρικών ρύπων. Αρχικά, επικεντρώθηκαν στις μεταβολές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του μεθανίου (CH4) και του μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Με βάση αυτές τις μεταβολές, εκτιμήθηκαν οι λόγοι εκπομπής τους ως προς την περίσσεια των μοριακών κλασμάτων CO προς CO2 (ΔXCO:ΔXCO2) και CH4 προς CO2 (ΔXCH4:ΔXCO2) που προκύπτουν από τον μέσο όρο της στήλης στον ξηρό αέρα στις αστικές περιοχές.
Διαπιστώσαν ότι οι λόγοι εκπομπών διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των πόλεων! Κατέληξαν στο ότι μπορεί να απαιτούνται στοχευμένες στρατηγικές μείωσης του CH4 για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής σε περιοχής όπως η Σεούλ.
Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οι επίγειες μετρήσεις με φασματογράφο μετασχηματισμού Fourier μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των χαρακτηριστικών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και των ατμοσφαιρικών ρύπων σε αστικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, η επέκταση της μελέτης μας σε μεγαλύτερες περιόδους και περισσότερες τοποθεσίες θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω στη διαμόρφωση αποτελεσματικών στρατηγικών μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Η μελέτη τους με τίτλο “Emission Characteristics of Greenhouse Gases and Air Pollutants in Northern Hemisphere Cities: Comprehensive Assessment Using Ground‐Based Fourier Transform Spectrometers” μπορεί να βρεθεί στον σύνδεσμο: https://doi.org/10.1029/2023JD040562.