Επιστημονικές δημοσιεύσεις του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ για τον Ιούλιο 2024.
Θέμα: Αεροσόλ από πυρκαγιές στην ατμόσφαιρα και μελέτη του κλίματος
Ρυθμοί θέρμανσης ρεκόρ, αύξηση της συχνότητας των κυμάτων καύσωνα και παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, όλα οδηγούν στην αύξηση εμφάνισης μεγάλης έκτασης δασικών πυρκαγιών. Οι εκπομπές σωματιδίων καπνού από τις πυρκαγιές επηρεάζουν την ακτινοβολία, τα νέφη και την ποιότητα του αέρα με σημαντικές επιπτώσεις στο κλίμα αλλά και την ανθρώπινη υγεία!
Εκπομπές που φτάνουν σε πολύ μεγάλα ύψη μπορούν μάλιστα να συνεισφέρουν στην καταστροφή του στρατοσφαιρικού όζοντος όπως έδειξαν πρόσφατες μελέτες στην Αρκτική και την Ανταρκτική!
Πόσο σημαντική είναι όμως η χρήση προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης για την κατανόηση των παγκόσμιων επιπτώσεων των πυρκαγιών στην ποιότητα του αέρα και το κλίμα; Η πρόσφατη μελέτη της ομάδας @Pangea4calval @NOA-ReACT του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ υπογραμμίζει την ανάγκη αυτή!
Μάλιστα, ο συνδυασμός διαστημικών και επίγειων παρατηρήσεων βοηθά στη μελέτη της πολυπλοκότητας των φαινομένων τα οποία λόγω της μεγάλης τους έκτασης δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από επίγεια συστήματα.
Στη μελέτη τους, χρησιμοποίησαν το επίγειο #lidar του παρατηρητηρίου #PANGEA στα Αντικύθηρα, δορυφορικά δεδομένα και ατμοσφαιρικά μοντέλα για να παρακολουθήσουν τα σύννεφα σωματιδίων καπνού από τις καταστροφικές πυρκαγιές Μαΐου-Ιουνίου 2019 στην Αλμπέρτα του Καναδά τα οποία έφτασαν μέχρι και την Ευρώπη! Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για μελλοντικές αποστολές lidar στο διάστημα (το Lidar, που σημαίνει Light Detection and Ranging, είναι μια μέθοδος τηλεπισκόπησης που χρησιμοποιεί φως με τη μορφή παλμικού λέιζερ) για την μελέτη των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές). Η μελέτη τους με τίτλο “Monitoring biomass burning aerosol transport using CALIOP observations and reanalysis models: a Canadian wildfire event in 2019” μπορεί να βρεθεί στον σύνδεσμο https://acp.copernicus.org/articles/24/1329/2024/.
Θέμα: Ένταση Hubble και Τροποποιημένη Βαρύτητα
Ίσως το πιο θεμελιώδες πρόβλημα της σύγχρονης κοσμολογίας, η Ένταση Hubble (Hubble Tension), συνίσταται στο ότι το Σύμπαν διαστέλλεται σήμερα πιο γρήγορα από όσο προβλέπουν οι θεωρίες μας. Στο Κεφάλαιο “Modified Gravity” του Βιβλίου “The Hubble Constant Tension”, Springer (July 2024, https://doi.org/10.1007/978-981-99-0177-7) ο Δρ Μάνος Σαριδάκης, Κύριος Ερευνητής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ περιγράφει λύσεις που βασίζονται σε τροποποιημένες θεωρίες βαρύτητας. Συγκεκριμένα, προτείνουν τροποποιήσεις και επεκτάσεις της Γενικής Σχετικότητας που οδηγούν σε ασθενέστερη βαρύτητα σε κατάλληλες κλίμακες, και συνεπώς σε ταχύτερη διαστολή. Το κεφάλαιο “Modified Gravity” μπορεί να βρεθεί στον σύνδεσμο https://link.springer.com/…/10.1007/978-981-99-0177-7_30.