ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

UniversALL: Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών.

«UniversALL: Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών»
…ως την άκρη της Ελλάδας και του Ουρανού.
Η εκπαιδευτική δράση UniversALL που οργανώθηκε κεντρικά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Α. Χιωτέλλη και έχοντας τη σημαντική συμβολή του ΙΑΑΔΕΤ κατάφερε τη φετινή χρονιά να:
Καταργήσει αποστάσεις, να ρίξει γέφυρες και να ανοίξει ένα παράθυρο στον ουρανό, ακόμη και για τους πιο απομακρυσμένους μαθητές και μαθήτριες της χώρας.
Πώς; Μέσα από:
14 διαδικτυακά σεμινάρια που διήρκησαν οκτώ μήνες, με θέμα τα μεγάλα μυστήρια του Σύμπαντος όπως: η Κοσμολογία, η αστρική εξέλιξη, οι μεγάλες δομές του Σύμπαντος, εξωτικά ουράνια αντικείμενα (λευκοί νάνοι, αστέρες νετρονίων, μαύρες τρύπες), περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια της αστρονομίας μέσα από σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς και πρόσωπα
και από:
Τις απίστευτες εργασίες που εκπόνησαν οι μετέχοντες μαθητές/τριες του προγράμματος υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και των ερευνητών του ΕΑΑ.
Τις Επισκέψεις στα ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων: Αστυπάλαια, Τήλος, Κως, Ρόδος, Κάσος και τη συνδιοργάνωση δράσεων για την τοπική κοινωνία, στις οποίες μετείχαν 12 δημόσια σχολεία των Δωδεκανήσων, 32 εκπαιδευτικοί και πάνω από 300 μαθητές/τριες.
Την παρουσία εκατοντάδων κατοίκων των νησιών, κάθε ηλικίας, που παρακολούθησαν τις δράσεις μας.
Δράσεις όπου οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν τόσο από τους ερευνητές του ΕΑΑ όσο και από τους μετέχοντες μαθητές:
Επιστημονικές ομιλίες, δημιουργικές κατασκευές, πειράματα, ψηφιακά videos και animations, επιτραπέζια παιχνίδια με θέμα την αστρονομία.
Εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.
Αστροπαρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Μοιραστήκαμε απορίες, γνώσεις, φαντασία και δημιουργικότητα και το αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό! Η συμμετοχή μαθητών, καθηγητών και τοπικής κοινωνίας συγκινητική και η συνεισφορά των τοπικών παραγόντων ουσιαστική…
Για τον λόγο αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά και από καρδιάς για τη φιλοξενία:
τους δήμους Αστυπάλαιας και Τήλου, τον Διευθυντή του ΓΕΛ Ζηπαρίου & τον Σύλλογο Γονέων/ Κηδεμόνων της Κάσου.
και φυσικά όλους τους μετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες για τις όμορφες και δημιουργικές στιγμές που μοιραστήκαμε!
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας τον Ιούνιο, με τη συνέχιση της δράσης σε: Κάλυμνο, Λέρο και Λειψούς.
Μείνετε συντονισμένοι.