ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το Βόρειο Σέλας ήταν ορατό χθες από πολλά μέρη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής! 

Ο λόγος, μια ισχυρότατη γεωμαγνητικη καταιγίδα. Φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο, ταξίδεψαν μέχρι τη Γη, αλληλεπίδρασαν με την ατμόσφαιρα και δημιούργησαν ένα σπάνιο υπερθέαμα! Φωτογραφίες άρχισαν να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Από Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι και Ιεράπετρα!
Τι είναι τα διάφορα χρώματα;
Πράσινο: Το πράσινο είναι το πιο κοινό χρώμα που φαίνεται από το έδαφος και παράγεται όταν φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με μόρια οξυγόνου σε υψόμετρα από 100 έως 300 χλμ.
Ροζ και σκούρο κόκκινο: Περιστασιακά, το κάτω άκρο ενός σέλαος θα έχει ένα ροζ ή σκούρο κόκκινο χρώμα, το οποίο παράγεται από μόρια αζώτου σε υψόμετρο περίπου 100 χλμ.
Κόκκινο: Λίγο ψηλότερα στην ατμόσφαιρα (σε υψόμετρα από 300 έως 400 χλμ.), οι συγκρούσεις με άτομα οξυγόνου παράγουν κόκκινο σέλας.
Μπλε και μωβ: Τέλος, τα μόρια του υδρογόνου και του ηλίου μπορούν να παράξουν μπλε και μωβ σέλας, αλλά αυτά τα χρώματα, είναι πιο δύσκολο να τα δουν τα μάτια μας στον νυχτερινό ουρανό.
Φωτογραφίες 1)  Benjamin Nobre Hauptmann, από La Palma, 2) Beatriz Mingo, από Αγγλία, 3) Elena Kourtziaki από Φυρτη Γερμανίας, 4) Rob, από Ιένα Γερμανίας, Tyler Bourke, Αγγλία, 6) Sebastian Voltmer Photography, French/German border 7) Ioannis Vlassis, Ιεράπετρα.
Πληροφορίες για τα χρώματα του Σέλαος https://www.asc-csa.gc.ca/…/colours-of-northern-lights.asp και για το πώς δημιουργείται το σέλας https://www.jpl.nasa.gov/nmp/st5/SCIENCE/aurora.html