ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το πρόγραμμα Επιστήμης Πολιτών Radio Galaxy Zoo: EMU, με δεδομένα από το EMU ASKAP ανοίγει τις διαδικτυακές πύλες του στο ευρύ κοινό την ερχόμενη Δευτέρα στις 8 Ιουλίου 2024 και χρειάζεται τη βοήθειά σας!

Τι είναι η επιστήμη πολιτών; Η επιστήμη πολιτών (Citizen Science) είναι μια μορφή επιστημονικής έρευνας στην οποία συμμετέχουν εθελοντές πολίτες. Eίναι μια συνεργατική προσέγγιση που επιτρέπει στους ερευνητές να πραγματοποιούν μελέτες μεγάλης κλίμακας και να συλλέγουν δεδομένα που θα ήταν πολύ δύσκολο να τα συγκεντρώσουν μόνοι τους.
Το Radio Galaxy Zoo: EMU, με επικεφαλείς τους Δρ. Ελένη Βαρδουλάκη (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) και Dr Hongming Tang (Tsinghua University), αποσκοπεί στην συνεργασία με το ευρύ κοινό και τους πολίτες επιστήμονες με σκοπό την σωστή ταυτοποίηση και ταξινόμηση ραδιο-γαλαξιών από τα δεδομένα της διεθνούς συνεργασίας Evolutionary Map of the Universe (EMU), που παρατηρεί το νότιο κομμάτι του ουρανού με τη συστοιχία τηλεσκοπίων ASKAP.
Τα αποτελέσματα του πρότζεκτ θα χρησιμοποιηθούν σαν δείγμα εκπαίδευσης για αλγορίθμους βαθιάς μάθησης (deep learning/AI), προκειμένου να ταξινομηθούν εκατομμύρια ραδιοπηγές που ήδη έχει αρχίσει να παρατηρεί το EMU ASKAP.
Σε περίπτωση που γίνει κάποια νέα ανακάλυψη, οι πολίτες επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτή γίνονται συν-συγγραφείς της σχετικής επιστημονικής εργασίας.
Η πλατφόρμα του Radio Galaxy Zoo: EMU θα μεταφραστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και στα Ελληνικά.
Συμμετέχουσες χώρες: Ελλάδα, Κίνα, Πακιστάν, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Tο πρότζεκτ συνιστάται από το Office of Astronomy for Development (OAD).
Περισσότερα για την διεθνή συνεργασία Radio Galaxy Zoo: EMU στον σύνδεσμο: https://www.zooniverse.org/…/radio-galaxy…/about/team