ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην 86η ΔΕΘ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) συμμετέχει στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το πρόγραμμα ScyLight/ESA του Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών,Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ).
Το πρόγραμμα στοχεύει στη σύνδεση μέσω laser επίγειων διαστημικών σταθμών με δορυφόρους, όπως ο AlphaSat, αντικαθιστώντας την επικοινωνία μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Η ιδέα αυτή, η οποία βρισκόταν σε ερευνητικό επίπεδο, αποδείχθηκε πως είναι εφαρμόσιμη και καθιστά το ΕΑΑ αλλά και την Ελλάδα, μέσω του Αστεροσκοπείου Χελμού – που αποτελεί τον πρώτο Ευρωπαϊκό επίγειο σταθμό του ScyLight – στην προμετωπίδα τόσο της επιστήμης, όσο και νέων τεχνολογιών στο τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Η επιτυχής συμμετοχή του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ στο πρόγραμμα Scylight λειτούργησε ως εφαλτήριο για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα κβαντικών επικοινωνιών EuroQCI του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA). Το ΕΑΑ μέσω του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ και του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος είναι μεταξύ των Ελληνικών φορέων που αποτελούν το Ελληνικό δίκτυο αναφορικά με τις κβαντικές επικοινωνίες οι οποίες όπως αναφέρει ο Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, αναμένεται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις νέες τεχνολογίες μετάδοσης δεδομένων τα επόμενα 10 χρόνια.
Ενημερωθείτε για τη συνεισφορά του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ στο πρόγραμμα ScyLight στο Περίπτερο 7 – Stand 5 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.
Δείτε το βίντεο εδώ.

 

12_09_2022_1a

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής επισκέφθηκε το περίπτερο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην 86η ΔΕΘ, όπου παρουσιάζονται τα εμβληματικά έργα CLIMPACT – Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή και ScyLight. Από αριστερά: Β. Κατραβά (Γραφείο Γενικού Γραμματέα Ε&Κ), Δρ. Σ. Βασιλάκος (Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), Καθ. Α. Κυριαζής (Γενικός Γραμματέας Ε&Κ), Καθ. Μ. Πλειώνης (Πρόεδρος ΕΑΑ), Α. Δήμου (Γραφείο Προέδρου ΕΑΑ), Ξ. Κασδοβασίλη (Υπευθυνη επικοινωνίας ΓΓΕΚ).

12_09_2022_1b

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Χρίστος Δήμας στο περίπτερο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην 86η ΔΕΘ.

12_09_2022_1c

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ. Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς με το στέλεχος της ΓΓΤΤ Σπύρο Μεταλληνό, επισκέφθηκαν το περίπτερο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που εκθέτει το πρωτοπόρο πρόγραμμα ScyLight και EuroQCI, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την ΓΓΤΤ του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΕΑΑ, Καθ. Μανώλη Πλειώνη, και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ, Δρ. Σπύρο Βασιλάκο.