ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πρώτο φως για το σύστημα καταγραφής βολίδων και μετεώρων στο αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Το σύστημα αποτελείται από οκτώ συνολικά κάμερες και τοποθετήθηκε σε προσωρινή θέση στο αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας για τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους. Οι επτά κάμερες του συστήματος έχουν πεδίο 45×80 μοίρες και καλύπτουν όλο τον ουρανό, ενώ η όγδοη καλύπτει από μόνη της όλο τον ουρανό (fisheye lens), αλλά με μικρή ανάλυση. Η κάθε κάμερα έχει ρυθμό καταγραφής 25 fps και ως κάτω όριο λαμπρότητας το 4ο μέγεθος. Το σύστημα αυτό, μαζί με ένα πανομοιότυπο, το οποίο θα τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στην Πεντέλη, θα είναι μέρη του ευρωπαικού δικτύου allsky7.net (https://allsky7.net/ ) και θα χρησιμοποιούνται για τη στατιστική των μετεώρων και βολίδων. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, ”Το Ινστιτούτο το οποίο πρωτοπορεί στην Ελλάδα στον τομέα της πλανητικής ασφάλειας, εντάσσεται πλέον και επίσημα στο εν λόγω δίκτυο”. Επιπροσθέτως, οι καλές συνθήκες παρατήρησης και στα δύο μέρη που θα εγκατασταθούν αναμένεται να προσδώσουν καλής ποιότητας, αλλά και μεγάλης ποσότητας δεδομένα, τα οποία θα συνδράμουν ουσιαστικά στην εν λόγω μελέτη. Επιστημονική υπεύθυνη των οργάνων είναι η Δρα Άλκηστις Μπονάνου, ενώ η εγκατάσταση και οι έλεγχοι έγιναν από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Δρ Αλέξιο Λιάκο.
Στις φωτογραφίες φαίνεται ο εξοπλισμός, δύο πολύ λαμπρά μετέωρα (άθροισμα εικόνων), και εικόνες από το software του συστήματος.
kryon_13_03_2023_a
kryon_13_03_2023_b
kryon_13_03_2023_c
kryon_13_03_2023_d