ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πείραμα του Ερατοσθένη 2024.

Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Η εαρινή ισημερία την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 θα σηματοδοτήσει την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος θα βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας θα είναι περίπου ίση με της νύχτας.
Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» που θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 από πολλά σχολεία της χώρας μας δίνει την ευκαιρία σε μαθητές όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.
Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.
Η δράση διοργανώνεται φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν ομάδες μαθητών, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.
Όσοι εκπαιδευτικοί (και όχι μόνο) ενδιαφέρεσθε να υλοποιήσετε το πείραμα κατά την εαρινή ισημερία μπορείτε να λάβετε οδηγίες από τον σύνδεσμο: https://www.astro.noa.gr/news/nea/eratosthenis-2024/
Εκεί θα βρείτε επίσης την πρόσκληση και την έγκριση για την δράση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Για το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη μπορείτε να μάθετε περισσότερα και από το άρθρο: http://magazine.noa.gr/archives/3058
eratosthenes_12_03_2024