ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ένα βιβλίο περιεκτικό γεμάτο…Σύμπαν! Εκλαϊκευτικό, απλό, επιστημονικό και με πολύ χιούμορ το νέο βιβλίο του Δρ Μάνου Σαριδάκη, Κύριου Ερευνητή στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Γραμμένο να απαντά στα ερωτήματα που έχουμε για το Σύμπαν, μας παίρνει μαζί του σε ένα κοσμικό ταξίδι από την αρχή του σύμπαντος μέχρι τη διαστημική μας γειτονιά με αναφορές από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον σύγχρονη εποχή, ενώ ταυτόχρονα μας εξηγεί με απλά και κατανοητά λόγια τι είναι τα πιο περίεργα αντικείμενα που βρίσκουμε στο σύμπαν.
Περιγράφει πως η ανθρωπότητα, με την προσπάθεια της να απαντήσει σε αυτά τα βασικά ερωτήματα για το πως δημιουργήθηκε το σύμπαν και ό,τι μας περιβάλλει, οδηγείται διαρκώς σε «αλλαγή Παραδείγματος και διαμόρφωση νέων θεωριών, που κάθε φορά προσφέρουν έναν καλύτερο και βαθύτερο τρόπο περιγραφής της φύσης – έως ότου νέα δεδομένα απαιτήσουν και οδηγήσουν και στη δική τους τροποποίηση και αλλαγή.»
Τέλος, με ποιητικό τρόπο τονίζει ότι τα επιτεύγματα μας και η εξερεύνηση του φυσικού κόσμου με σκοπό την κατανόηση του δεν είναι το έργο ενός. Είναι έργο πολλών, σε μια διαδικασία που συνεχίζεται διαρκώς.
Ο Δρ Μάνος Σαριδάκης είναι Κύριος Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με ερευνητικά αντικείμενα την Αστροσωματιδιακή Κοσμολογία και τις Θεωρίες Βαρύτητας. Είναι Διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΠΑ, και έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, Επίκουρος Καθηγητής και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΕΜΠ, στη Γαλλία (Saclay και IAP), στις ΗΠΑ (Baylor U.), στη Χιλή (PUCV), και στη Λ.Δ. Κίνας (Tsing Hua και USTC). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 280 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, και έχει συγγράψει 5 βιβλία. Το ερευνητικό του έργο έχει εξαιρετική διεθνή αναγνώριση, ενώ βρίσκεται στις ανώτατες θέσεις της διεθνούς κατάταξης του Πανεπιστημίου του Stanford με το 1% των πιο επιδραστικών επιστημόνων παγκοσμίως.
saridakis_13_03_2024