ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Αίολος-2023 στη Ρόδο.

Με τη συμπλήρωση 4.5 ετών από την εκτόξευση του δορυφόρου «Αίολος», #Aeolus ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (#ESA), σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και την εταιρία υψηλής τεχνολογίας #Raymetrics, συνδιοργάνωσαν το καταληκτικό συνέδριο της εμβληματικής αποστολής Aeolus-2023 στη Ρόδο (22-26 Μαΐου 2023). Επιστήμονες παγκοσμίου φήμης από Ευρωπαϊκά κέντρα τηλεπισκόπησης, την NASA και την JAXA, συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την μεσοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού (ECMWF), με σκοπό να εξάγουν συμπεράσματα για τη συμβολή των δεδομένων ανέμου του Αίολου στην ακρίβεια των μετεωρολογικών προγνώσεων.
Η Ελληνική συμμετοχή στο συνέδριο της Ρόδου ήταν σημαντική και πολύπλευρη. Η ομάδα NOA-ReACT του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ έδωσε εννέα ομιλίες στις οποίες παρουσιάστηκε η συνεισφορά της στη διακρίβωση της αποστολής με τις πειραματικές εκστρατείες που έχει διοργανώσει στο ΠΑΓΓΑΙΑ και στο αρχιπέλαγος του Cabo Verde (Ελένη Μαρίνου, Ιωάννα Τσικουδή), στη βελτιστοποίηση των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού και μεταφοράς ερημικής σκόνης και ηφαιστειακής τέφρας με την αφομοίωση δεδομένων του Αίολου (Ελένη Δρακάκη, Άννα Καμπούρη, Αντώνης Γκίκας, Ολυμπία Βασαρδάνη), καθώς και στην ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος αναφοράς eVe σε στενή συνεργασία με την Raymetrics, για τη βελτίωση των προϊόντων του Αίολος (Περιστέρα Πάσχου, Νίκος Σιώμος, Μανώλης Προεστάκης).
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου της Ρόδου θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2023 στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τον παροπλισμό του δορυφόρου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας (ESOC). Η ανακοίνωση θα γίνει από την ESA και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή της αποστολής, στην οποία συμμετέχει για την Ελλάδα και το ΕΑΑ ο Δ/ντης Ερευνών Βασίλης Αμοιρίδης.
Στη σχετική συνάντηση θα συζητηθεί επίσης ο σχεδιασμός της μελλοντικής αποστολής Aeolus-2 από τις ESA και EUMETSAT, στη βάση των συμπερασμάτων της πρώτης αποστολής, η επιτυχία της οποίας έχει ανοίξει το δρόμο για την εκτόξευση δύο νέων δορυφόρων που θα αναπτυχθούν από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Aeolus_30_05_2023