ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη Ηλίου η οποία θα παρατηρηθεί από περιοχές της Βόρειας Αμερικής, του Μεξικού και του Καναδά.

Η Ολική Έκλειψη θα ξεκινήσει από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού.
Το μονοπάτι της έκλειψης θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στην Αμερική περνώντας από το Τέξας συνεχίζοντας βορειοανατολικά, περνώντας στην συνέχεια και από τον Καναδά. Το μονοπάτι εξέρχεται από την Αμερικανική Ήπειρο στις ακτές του Ατλαντικού στον Καναδά.
Ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογράφοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να ταξιδέψουν, άλλοι στην Αμερική και άλλοι στο Μεξικό, για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο.
Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο Δρ. Κώστας Τζιότζιου, ερευνητής Ηλιακής Φυσικής του ΙΑΑΔΕΤ και η Δρ. Φιόρη –Αναστασία Μεταλληνού, Διαστημική Φυσικός από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, θα βρεθούν στο San Antonio του Τέξας και στο Durango του Μεξικού αντίστοιχα, με συναδέλφους και συνεργάτες για την παρατήρηση της Ολικής Έκλειψης Ηλίου.
Θα σας ενημερώνουμε με υλικό και πληροφορίες κατά τη διάρκεια των αποστολών παρατήρησης του φαινομένου.
Στην παρακάτω φωτογραφία του Αριστείδη Βούλγαρη παρατηρούμε το ηλιακό στέμμα όπως καταγράφηκε κατά την Ολική Έκλειψη Ηλίου της 20ης Απριλίου 2023, από το Exmouth/Learnmonth της ΒΔ Αυστραλίας.
solar_31_03_2024