ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο πρώτος επίγειος πιλοτικός σταθμός του Ευρωπαϊκού προγράμματος Scylight για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky») στο Αστεροσκοπείο Χελμού.

Μια εξαιρετικά σημαντική επιτυχία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της χώρας μας αποτελεί η επιλογή των υποδομών του Αστεροσκοπίου στο Χελμό (τηλεσκόπιο Αρίσταρχος) για τον 1ο επίγειο σταθμό του προγράμματος Scylight του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών, το Αστεροσκοπείο Χελμού θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στη νέα γενιά δικτύων της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος ARTES ScyLight προβλέπεται η αναβάθμιση των δορυφορικών συστημάτων και η κατασκευή επίγειων σταθμών σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα «δίκτυο οπτικών ινών στον ουρανό» (“fibre in the sky”). Αυτή η αναβάθμιση θα ενοποιήσει τα διαφορετικά δορυφορικά συστήματα που λειτουργούν σήμερα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι δορυφορικές επικοινωνίες να αποτελέσουν βασικό δομικό στοιχείο των σύγχρονων δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Ο Δρ. Σπύρος ΒασιλάκοςΔιευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑστη ραδιοφωνική εκπομπή του 9.84 «Μια ημέρα στην Αθήνα», μιλάει για τη σημαντική επιτυχία της επιλογής του Αστεροσκοπείου Χελμού, όπου εδράζεται το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), για να κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος πιλοτικός σταθμός του Ευρωπαϊκού προγράμματος Scylight για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»), η οποία περιλαμβάνει υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.

Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης