ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι παρατηρήσεις των Gonzalo Munoz-Sanchez και Ευαγγελίας Χριστοδούλου, διδακτορικοί φοιτητές του ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλη της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος ASSESS, που χρηματοδοτείται από το European Research Council και εκπονείται υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας Ερευνών του ΙΑΑΔΕΤ Δρ. Άλκηστης Μπονάνου.

Οι διδακτορικοί φοιτητές ολοκλήρωσαν το επιστημονικό τους ταξίδι στο Paranal Observatory της Χιλής, πραγματοποιώντας αστρονομικές παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Very Large Telescope (VLT) του European Southern Observatory, ένα από τα μεγαλύτερα οπτικά τηλεσκόπια του κόσμου.
Στόχος, η λήψη αστρικών φασμάτων μπλε υπεργιγάντων (luminous blue supergiants, LBV) και κίτρινων υπεργιγάντων, άστρα δηλαδή μεγάλης μάζας που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της ζωής τους.
Μέσω του συνδυασμού των παρατηρησιακών δεδομένων που συλλέξαν οι διδακτορικοί φοιτητές και της χρήσης προηγμένων ατμοσφαιρικών μοντέλων, αναμένεται να προσδιοριστούν οι φυσικοί παράμετροι των άστρων-στόχων και ειδικότερα αυτοί που σχετίζονται με την κατακλυσμιαία απώλεια μάζας των άστρων αυτών μέσω ισχυρών αστρικών ανέμων. Τα στοιχεία αυτά θα φωτίσουν σημαντικά την κατανόηση μας σχετικά με το κύκνειο άσμα της ζωής των άστρων μεγάλης μάζας, μια εξελικτική διαδικασία που μέχρι σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.
Δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις αναμένονται να προκύψουν από την παρούσα έρευνα.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην διεξαγωγή της έρευνας τους!
Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα ASSESS του ΕΑΑ στον παρακάτω σύνδεσμο:
VLT_27_11_2023