ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η Επιστημονική Αριστεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για την ενημέρωση της Κοινωνίας και της Πολιτείας θα παρουσιάζουμε από αυτό το μέσο επικοινωνίας και σταδιακά τις διεθνείς επιτυχίες των ερευνητικών ομάδων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ξεκινάμε με την επιχειρησιακή μονάδα “Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND» του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ) που έχει κατακτήσει τρία διεθνή βραβεία στους κάτωθι τρεις παγκόσμιους διαγωνισμούς:
1️⃣ FIREHUB – OPERATIONAL EARTH OBSERVATION BASED SERVICES FOR FIRE MANAGEMENT- 1o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΎΣΑΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ – COPERNICUS MASTERS 2014 🏅
2️⃣ EYWA – EARLY WARNING SYSTEM FOR MOSQUITO BORNE DISEASES – 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – Χρηματικό έπαθλο: 5 εκ. Ευρώ🏅
3️⃣ DeGenS – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ – ΒΡΑΒΕΙΟ στο διαγωνισμό #myEUspace της EU Agency for the Space Programme. 🏅
🛰 Η επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αριθμεί πάνω από 40 επιστήμονες και τεχνικούς και λειτουργεί 7 Hubs του Ευρωπαϊκού προγράμματος Παρατήρησης της Γης Copernicus, σε 24ωρη βάση και με συνδυασμένη λειτουργία του ελληνικού mirror site και των Copernicus Acces Service Hubs. Η κύρια δομή και λειτουργία των τριών βραβευθέντων επιστημονικών ομάδων του είναι:
▶️ FIREHUB 🔥
Το σύστημα FIREHUB, αποτελεί υπηρεσία η οποία αξιοποιεί μεγάλα δορυφορικά δεδομένα και ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, και αρχές πυροσβεστικής σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει την Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Βαλκάνια. Το σύστημα FIREHUB διανέμει τις εξής υπηρεσίες:
1. Ενημέρωση για τον κίνδυνο ανάφλεξης πυρκαγιάς την επόμενη ημέρα και σε μεγάλη κλίμακα (500 m x 500 m) σε όλη την Ελλάδα
2. Δορυφορική παρακολούθηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς οπουδήποτε ανά την Ελλάδα σε ανάλυση 500 m και ανά 5 λεπτά της ώρας
3. Ωριαία εκτίμηση της διασποράς του καπνού κάθε πυρκαγιάς.
4. Ημερήσια χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων και θερμών μετώπων σε Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης, Β. Αφρικής, Μέσης Ανατολής, Βαλκανίων, και χωρών της Μαύρης Θάλασσας.
5. Διαχρονική χαρτογράφηση πυρκαγιών και δημιουργία Βάσης Δεδομένων πυρκαγιών από το 1982 έως σήμερα.
▶️ EYWA 🦟
Η επιχειρησιακή μονάδα BEYOND είναι ο Συντονιστής Φορέας της διευρωπαϊκής ομάδας EYWA η οποία ανέπτυξε ένα προηγμένο σύστημα Παρατήρησης και Παρακολούθησης της Γης για έγκαιρη προειδοποίηση για τους επιδημιολογικούς και εντομολογικούς κινδύνους που προέρχονται από διαβιβαστές (κουνούπια τύπου culex, aedes albopictus, tiger, κλπ) σε χιλιάδες χωριά και σε 3 Ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, και Αφρική). Το σύστημα EYWA περιορίζει αποδεδειγμένα την εξάπλωση των ασθενειών όπως o ιός του Δυτικού Νείλου, Μαλάρια, Κίτρινος Πυρετός, Φιλαρίασις, κ.λ.π. Εκατομμύρια ανθρώπων στην Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Σερβία, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, και Ταϊλάνδη επωφελούνται από τις υπηρεσίες του EYWA.
▶️ DeGenS🌍
Το σύστημα DeGenS συνδυάζει εργαλεία τεχνολογιών Blockchain, τεχνίτης νοημοσύνης και δορυφορικές παρατηρήσεις της γης με στόχο: i) να δώσει κίνητρα για την συμμετοχή σε δράσεις πληθοπορισμού (crowdsourcing), ii) να διευκολύνει τη διαθεσιμότητα τηλεπισκοπικών δεδομένων από το διάστημα στο έδαφος (space-to-ground), iii) να ενισχύσει την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη και iv) να υποστηρίξει την διάχυση των επιστημονικών αποτελεσμάτων.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους και όλες που συνέβαλαν στις μεγάλες αυτές επιτυχίες και ευχόμαστε ολόψυχα ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.
BEYOND_13_09_2023_a BEYOND_13_09_2023_b BEYOND_13_09_2023_c