ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Είναι η Γη ο μοναδικός πλανήτης στο ηλιακό σύστημα που έχει Σέλας;

Όχι φυσικά! Σέλας έχουν και άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Δίας, ο Κρόνος, καθώς και οι Αφροδίτη, Άρης, Ουρανός και Ποσειδώνας. Έχουν παρατηρηθεί δηλαδή σε 7 από τους 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ο μηχανισμός που το δημιουργεί δεν είναι ο ίδιος σε όλους τους πλανήτες.
Για παράδειγμα, το Σέλας στον Δία είναι πολύ εντυπωσιακό γιατί ο πλανήτης Δίας έχει μαγνητικό πεδίο 20.000 φορές πιο ισχυρό από αυτό της Γης! Το σέλας στον Δία είναι πιο μεγάλο σε έκταση, 100 φορές πιο ισχυρό από αυτό στη Γη και δεν σταματά ποτέ! Ενώ στη Γη το πιο έντονο σέλας προκαλείται από τις ηλιακές καταιγίδες – όταν φορτισμένα σωματίδια αλληλεπιδρούν με την ανώτερη ατμόσφαιρα, διεγείρουν τα αέρια της και τα κάνουν να λάμπουν κόκκινα, πράσινα και μωβ – ο Δίας έχει μια επιπλέον πηγή για το σέλας του.
Το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του Δία “αρπάζει” φορτισμένα σωματίδια από το περιβάλλον του. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα φορτισμένα σωματίδια από τον ηλιακό άνεμο, αλλά και τα σωματίδια που εκτοξεύονται στο διάστημα από το φεγγάρι του, την Ιώ, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω του και είναι γνωστό για τα πολυάριθμα και μεγάλα ηφαίστεια.