ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Dust Alert για την Ελλάδα.

2ο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης για τον μήνα Μάïο στη χώρα μας με κορύφωση την Παρασκευή!💨
Νότιοι άνεμοι υψηλής έντασης πάνω από τις πηγές σκόνης στην Αλγερία και τη Λιβύη θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες και ερημική σκόνη στην Μεσόγειο, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία και τις συγκεντρώσεις σκόνης.
Το φαινόμενο συνοδεύεται με τοπικές βροχοπτώσεις και θα είναι πιο έντονο από αύριο το απόγευμα, με κορύφωση την Παρασκευή και το Σάββατο.
Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην Δυτική Ελλάδα θα φτάσουν τα 100μg/m3 αύριο το απόγευμα, ενώ στην Πελοπόννησο και την Κρήτη οι συγκεντρώσεις αναμένεται να κυμανθούν ~150μg/m3.
Στο βίντεο βλέπετε την πρόγνωση του #AtmoHub, της ομάδας @NOA – ReACT του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με βάση δεδομένα της υπηρεσίας #Copernicus. Αυτό που βλέπουμε με έντονο χρώμα είναι η απεικόνιση των τιμών οπτικού βάθους ερημικής σκόνης AOD (#AerosolOpticalDepth). Το AOD εκφράζει την ποσότητα του άμεσου ηλιακού φωτός που εμποδίζεται να φτάσει στο έδαφος από τα αιωρούμενα σωματίδια. Ένα οπτικό βάθος μικρότερο από 0,1 (πιο ανοιχτό κίτρινο) υποδεικνύει καθαρό ουρανό με μέγιστη ορατότητα, ενώ μια τιμή 1 (κοκκινωπό καφέ) υποδηλώνει πολύ θολές συνθήκες.