ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Αστρονομικό ημερολόγιο. Σήμερα 6 Απριλίου 2024, έχουμε σύνοδο των πλανητών Άρη και Κρόνου με τη Σελήνη, ορατή μετά τις 6 π.μ. ανατολικά.

Οι 2 πλανήτες σχηματίζουν με τη Σελήνη ένα τρίγωνο στον ουρανό. Το φαινόμενο θα είναι ορατό με γυμνό μάτι, καιρού επιτρέποντος, μέχρι περίπου τις 6:40 το πρωί στα ανατολικά/νοτιοανατολικά.
Ο Άρης βρίσκεται 2.0 μοίρες βόρεια της Σελήνης στις 7 π.μ. Ο Άρης είναι από τα πιο λαμπρά αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό. Είναι ο τέταρτος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος και έχει βαρύτητα 38% της γήινης. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει παγωμένο νερό κάτω από την επιφάνεια του και σημάδια στην επιφάνεια που μαρτυρούν εποχές που ο Άρης είχε ποτάμια και νερό. Είναι μέχρι σήμερα ο πλανήτης στον οποίο έχουν σταλεί οι περισσότερες διαστημοσυσκευές με σκοπό τη μελέτη του και στόχο την αποίκηση του πλανήτη στο μέλλον.
Ο Κρόνος βρίσκεται 1.2 μοίρες βόρεια της Σελήνης στις 12 μ.μ. Είναι ο έκτος πλανήτης από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος μετά τον Δία. Έχει μεγαλοπρεπείς δακτυλίους, καθώς και τα περισσότερα φεγγάρια στο ηλιακό σύστημα! 146 σε αριθμό! Είναι διαφορετικός από τους γήινους πλανήτες (Ερμή, Αφροδίτη, Γη, Άρη) γιατί αποτελείται από αέρια στρώματα και δεν έχει επιφάνεια. Παρόλα αυτά ο πυρήνας του είναι ένα μεταλλικό μείγμα από υδρογόνο, ήλιο, πάγο και βράχο.
con_06_04_2024