ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Από τον Λόφο των Νυμφών στα Αντικύθηρα.

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στη φιλόξενη έδρα μας στο Θησείο, υπογράφτηκε η σύμβαση «Κτηριακές εγκαταστάσεις PANGEA» από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Καθ. Μανώλη Πλειώνη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ, κ. Διονύσιο Ζαφειρόπουλο, στο πλαίσιο χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: Υφυπ. Ερευνας και καινοτομίας Μάξιμος Σενετάκης, , Δήμαρχος Κυθήρων Αντικυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Κώστας Καργάκος, μέλη του ΔΣ και στελέχη του ΕΑΑ.
Με αυτό το σημαντικό βήμα η νέα, εθνικής σημασίας και πανευρωπαϊκής εμβέλειας, υποδομή του ΕΑΑ: «Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής – ΠΑΓΓΑΙΑ» / “The Pan-hellenic Geophysical observatory of Antikythera – PANGEA” αποκτά πλέον ισχυρά θεμέλια και βάσεις, ξεκινώντας την κατασκευή σύγχρονων κτηριακών υποδομών.
Το ΕΑΑ έχοντας υψηλής επιστημονικής επάρκειας και διεθνούς αναγνώρισης επιστημονικό προσωπικό παρακολουθεί και καταγράφει με εκατοντάδες διατάξεις – τοποθετημένες σε όλη την επικράτεια – ποικίλες κλιματικές, ατμοσφαιρικές, περιβαλλοντικές και γεωδυναμικές παραμέτρους. Για την ενίσχυση έτι περαιτέρω αυτών των δράσεων με νέα υψηλής τεχνολογίας επιστημονικά όργανα ξεκίνησε ήδη από το 2017, μετά από ιδέα του ερευνητή του ΕΑΑ, Δρ. Βασίλη Αμοιρίδη, και ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΑΑ, τη διαδικασία σύστασης στα Αντικύθηρα του Παρατηρητηρίου PANGEA, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (GAW/WMO), με ιδιαίτερη περιφερειακή διάσταση και σημαντική διασύνδεση με ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποδομές για έρευνα και καινοτομία. Θεμελιώδη ρόλο στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος παίζει η διαχρονική στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και του Δήμου Κυθήρων -Αντικυθήρων και της Επιτροπής εγχωρίου περιουσίας που παραχώρησαν στο ΕΑΑ έκταση 36 στρεμμάτων στα Αντικύθηρα αλλά και γραφεία στο όμορφο Δημαρχιακό μέγαρο στο Ποταμό των Κυθήρων.
Το ταξίδι στα μαγικά Αντικύθηρα συνεχίζεται λοιπόν, με τους καλύτερους οιωνούς τόσο για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όσο και για την Εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και των αποτελεσμάτων της αλλά φυσικά και για την τοπική κοινωνία!