ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Tina_Nantsou
Νάντσου Τίνα
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Τηλέφωνο: 2106914472
Γραφείο:
ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

H Παναγιώτα (Τίνα) Νάντσου έλαβε το Πτυχίο Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (Ph.D.) στην Εκπαίδευση της Φυσικής (P.E.R.) στο ίδιο τμήμα. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Φυσικής του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ από το 2019 και ειδική σύμβουλος για την Ελλάδα του τμήματος διάχυσης και εκπαίδευσης του Perimeter Institute for Theoretical Physics του Καναδά. Είχε την παιδαγωγική επιμέλεια του Ελληνικού σκέλους του προγράμματος ¨Playing with Protons¨ του CERN (CMS Experiment).

Επίσης, συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς και ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οργανώνοντας εκπαιδευτικά εργαστήρια και συμμετέχοντας σε δράσεις που στοχεύουν στην διάδοση της επιστήμης και της εκπαίδευσης εν γένει.  Είναι μια εκ των επιστημονικών και παιδαγωγικών υπευθύνων στο διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης φυσικής ¨Το Σύμπαν για όλους¨ του European Gravitational Observatory, Perimeter Int., Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ, HUA, Ιδρύματος Ευγενίδου. Έχει συνεργαστεί με το Τμήμα Εκπαίδευσης της WWF Ελλάς.  Είναι συνεργάτης και διδάσκουσα στο Mathesis (ΠΕΚ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας από το 2019. Στο παρελθόν ήταν υπεύθυνη για το σενάριο, την παιδαγωγική επιμέλεια και την παρουσίαση της εκπαιδευτικής εκπομπής ¨Εφευρέτες Άμεσης Δράσης¨ που παρουσιαζόταν στη ΝΕΤ (ΕΡΤ). Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στο Γεωτρόπιο της Ελευθεροτυπίας, στην Huffington Post και στην Εφημερίδα Καθημερινή.

Επιπλέον, έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο ¨Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά¨, το οποίο έχει λάβει μεγάλη αναγνώριση στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα και έχει προταθεί ως σύνδεσμος από το ΥΠΕΠΘ και το CERN. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στην κεντρική ιστοσελίδα του CERN.

Επιπλέον, από το 1993 εργάζεται στη Σχολή Χιλλ ως διδάσκουσα και υπεύθυνη του εργαστηρίου Φυσικής.

Είναι συνεργάτης του ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 2016 σε θέματα Εκπαίδευσης, με κύρια δραστηριότητα την οργάνωση πειραμάτων αστρονομίας για μαθητές στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Εκπαίδευση της Φυσικής, της Σύγχρονης Φυσικής και της Αστροφυσικής. Είναι κριτής, μέλος της κριτικής επιτροπής και scientific chair στο IEEE EDUCON, καθώς και ενεργός κριτής σε άλλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και παγκόσμια συνέδρια. Είναι first author σε επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί στο IEEE-Xplore και στο Springer-Nature. Η επιστημονική της εργασία με τίτλο  “Hands-on Experiments on Atomic Structure and Particle Physics for Primary Teachers at CERN” έλαβε το Best Paper Award στο ICL και εκδόθηκε από το Springer Nature.

Είναι μέλος του IEEE Education Society.