ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση φαινομένων φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών υπέγραψαν ο Διευθυντής & Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης και ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Αρμόδιος Δρίκος.
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο Νέο Πολιτιστικό Κέντρο ‘’Μίμης Δούκας’’, του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας.
Βάσει του μνημονίου δίδεται η δυνατότητα στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας να αξιοποιήσει όλα τα επιστημονικά εργαλεία του ΕΑΑ σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με στόχο να μπορέσει ο Δήμος να αναβαθμίσει τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα παρέχονται πρακτικές για την αειφόρο ανάπτυξη και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΑΑ, Καθ. Μανώλης Πλειώνης, κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής δήλωσε: «Ως Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και κυρίως – αλλά όχι μόνο – μέσα από τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, υποστηρίζουμε δράσεις που αφορούν στην επίτευξη Κλιματικής Ουδετερότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης των Δήμων, όπως για παράδειγμα των Κλιματικό Σύμφωνο των Δημάρχων και άλλα, προσφέροντας τα μεθοδολογικά εργαλεία και τις μετρητικές υποδομές του ΕΑΑ που θα υποστηρίξουν την λήψη αποφάσεων σε όλο το φάσμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, τον μετριασμό των εκπομπών, τις προτάσεις για προσαρμογή και εκτίμηση/παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων μείωσης της ρύπανσης και κατά συνέπεια αναβάθμισης της υγείας, της ευζωίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας».
Ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας με τη σειρά του δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τον Δήμο μας η σημερινή γεφύρωση της συνεργασίας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης επιβάλει την ανάγκη ταχύτερης προσαρμογής στις νέες συνθήκες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ανεξέλεγκτες φυσικές καταστροφές που αυτά προκαλούν, επιτάσσουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε τις συνέργειες και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτός είναι και ο στόχος του συγκεκριμένου μνημονίου συνεργασίας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η πρόληψη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης συνεπειών των φυσικών καταστροφών και σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία που μας παρέχει το ΕΑΑ για να θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Δήμο μας έναντι στις φυσικές καταστροφές».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Αρμόδιος Γ. Δρίκος απένειμε τιμητική πλακέτα στον συντοπίτη και επιστήμονα Δρ. Βασιλάκο Σπύρο – Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ & Αντιπρόεδρο Δ.Σ. ΕΑΑ, για την αρωγή του στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να θωρακιστεί η ευρύτερη περιοχή από καταστροφικά φαινόμενα.