ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Tο πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα, ενεργοποιήθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Tο πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα, ξύπνησε και πάλι το απόγευμα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου. Η πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου, που βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, ανάμεσα στην Κατάνια και την Μεσίνα, κορυφώθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2023, στις 23:00 UTC (02:00 το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με τις καταγραφές του Παρατηρητηρίου Γεωφυσικής της Κατάνια (INGV-ΕΟ).
Μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων που εκτοξεύθηκαν από το ηφαίστειο, μεταφέρθηκε προς την Ελλάδα και έφτασε πάνω από την Αττική και το βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου στις 13 Νοέμβριου 2023, μεταξύ 03:00 και 06:00 το πρωί τοπική ώρα, σε ύψος έως 10km πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η ομάδα μας παρακολουθεί το φαινόμενο με μεγάλο ενδιαφέρον. Καθώς τα χαμηλά νέφη τέφρας και αερίων επηρεάζουν το σήμα του συστήματος PollyXT lidar του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που λειτουργεί αδιάλειπτα από τον Ιούνιο του 2018 στο Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ. Έχουμε την μοναδική ευκαιρία να επεξεργαστούμε τα δεδομένα από το όργανο και να παρέχουμε προγνώσεις της μεταφοράς ηφαιστειακής τέφρας και των θειικών αιωρημάτων, με τη χρήση του αριθμητικού μοντέλου FLEXPART.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου GOBEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ομάδα NOA – ReACT παρέχει προγνώσεις της μεταφοράς ηφαιστειακής τέφρας και των θειικών αιωρημάτων με τη χρήση του αριθμητικού μοντέλου FLEXPART.
Με την ομάδα του GOBEYΟND εργαζόμαστε για την ανάπτυξη ενός Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System) που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις.