ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Θωμάς Βάρσος: 40 χρόνια προσφοράς στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ!

Τιμήθηκε σήμερα για την 40ετή υπηρεσία του, ο αφυπηρετήσαντας υπάλληλος του ΙΑΑΔΕΤ, κ. Θωμάς Βάρσος.
Προσελήφθη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) ως ηλεκτρονικός μηχανικός τον Φεβρουάριο του 1984, όπου εργάστηκε στο αντικείμενό του στο τότε Ινστιτούτο Αστρονομίας αλλά και ως τεχνικός & βοηθός παρατηρητή στο μεγάλο τηλεσκόπιο του Κρυονερίου Κορινθίας.
Το 1994 μαζί με τον Παράσχο Βαρδαξόγλου και τον αστρονόμο Νίκο Ματσόπουλο πρωτοστάτησε στην ιδέα αλλά και την υλοποίηση ενός κέντρου επικοινωνίας της επιστήμης της Αστρονομίας για το ευρύ κοινό, που σήμερα ονομάζεται ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΚΕΠ) και συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας!
Εργάστηκε εκεί με πάθος σε κάθε εργασία χειρωνακτική, τεχνική ή πνευματική ως χειριστής του τηλεσκοπίου NEWALL καθώς και σε θέματα διαχείρισης κοινού και γραμματειακά υποστήριξε το κέντρο αλλά και ευρύτερα το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) ως τεχνικό προσωπικό του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος στον Χελμό Αχαΐας.
Υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του Νίκου Ματσόπουλου σε κάθε δραστηριότητα του ΚΕΠ και μαζί με τον Παράσχο Βαρδαξόγλου αποτέλεσαν και οι 3 τους ένα μοναδικό σημείο αναφοράς στην εκλαΐκευση και επικοινωνία της Αστρονομίας για το ΕΑΑ.
Την Παρασκευή 31η του Μάη 2024 ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την διαδρομή του στο ΕΑΑ, το ΙΑΑΔΕΤ και το ΚΕΠ, συμπληρώνοντας 40 χρόνια, 6 μήνες και 11 ημέρες.
Όλοι εμείς που είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε αλλά και να συνεργαστούμε μαζί του, του ευχόμαστε ολόψυχα να είναι υγιής, χαρούμενος και ευτυχισμένος στην νέα του ζωή!