ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πρόγραμμα AHEAD2020 – “Οι πλανήτες μέσα από διαφορετικά μάτια”

Το πρόγραμμα AHEAD2020 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο Φυσικής της Κανταβρίας (IFCA) στην Ισπανία διοργανώνουν μια διεθνή αστρονομική βραδιά με επίκεντρο το διαφορετικό φως που εκπέμπεται από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Σε αυτή την κοινή εκδήλωση, θα γίνει μια εισαγωγική ομιλία για τους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και το φως που εκπέμπουν στα διαφορετικά μήκη κύματος (οπτικά, ακτίνες Χ). Θα παρουσιάσουμε το νέο μας βίντεο #AHEAD2020 που δείχνει την εντελώς διαφορετική εικόνα που δείχνουν οι πλανήτες στις ακτίνες Χ και εξηγεί τα κύρια φαινόμενα που προκαλούν αυτή την εκπομπή.
Επιπλέον, θα κάνουμε ζωντανές παρατηρήσεις (καιρού επιτρέποντος) της σελήνης και των πλανητών χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Αθηνών με την υποστήριξη του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης του ΕΑΑ.
Στο τέλος της βραδιάς, θα διεξαχθεί διαδικτυακός διαγωνισμός παίζοντας παιχνίδια κουίζ που σχετίζονται με φαινόμενα υψηλής ενέργειας και ειδικά, με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος όπως φαίνονται σε διαφορετικά μήκη κύματος!
Οι ομιλίες και τα βίντεο θα είναι στην αγγλική γλώσσα, ενώ όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μέσω του καναλιού Youtube: https://www.youtube.com/c/DifusiónIFCA
AHEAD_2020_06_10_2022