ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Παρατήρηση της διέλευσης του αστεροειδούς 2023DZ2 από το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας.

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2023, έχει διάμετρο περίπου 50μ και κινείται με ταχύτητα 28.000 χλμ/ώρα. Η πιο κοντινή του διέλευση από τη Γη (175.000 χλμ) έλαβε χώρα στις 25 Μαρτίου 2023 19:51 UT.
Το ΙΑΑΔΕΤ συμμετείχε στη διεθνή παρατηρησιακή καμπάνια, που οργανώθηκε από το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών (https://iawn.net/), με το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας. Ο αστεροειδής παρατηρήθηκε περίπου μία μέρα πριν και μερικές ώρες μετά την εγγύτερη απόστασή του με τη Γη, καθώς τότε ήταν ορατός από την Ελλάδα. Τα δεδομένα ελήφθησαν από τους μεταδιδακτορικούς ερευνητές Δρ Αλέξιο Λιάκο (παρατηρητής) και Δρ Σοφία Δερλώπα (υποστήριξη παρατηρήσεων).
Στο video βλέπουμε την προσομοίωση της τροχιάς του αστεροειδούς από το flyby visualization tool της ESA (https://neotools.ssa.esa.int/fvt) και την κίνησή του στον ουρανό όπως καταγράφηκε από το τηλεσκόπιο. Στην εικόνα φαίνεται η καμπύλη φωτός του αστεροειδούς για περίπου 35 λεπτά, η οποία μας δείχνει την περίοδο περιστροφής του (περίπου 6,1 λεπτά), αλλά και άλλες περιοδικότητες (με μικρότερες τιμές), οι οποίες σχετίζονται με τη μορφολογία του.
Δείτε το βίντεο εδώ.
kryon_05_04_2023